Nagrade akademika

 2014.

 

25. 10. Prof. dr. sc. Julijana Matanović, članica suradnica HAZU, dobila nagradu Ksaver Šandor Gjalski za 2014.

Članica suradnica HAZU prof. dr. sc. Julijana Matanović primila je 25. listopada u Zaboku književnu nagradu Ksaver Šandor Gjalski za 2014. koju je osvojila za svoju zbirku pripovjedaka I na početku i na kraju bijaše kava (Kolokvij o kavi) u izdanju Mozaik knjige iz Zagreba.

Priopćenje

 

17. 10. Akademik Pavao Pavličić dobio nagradu Zvane Črnja

Akademik Pavao Pavličić, književnik, prevoditelj i scenarist, dobitnik je ovogodišnje Nagrade Zvane Črnja za knjigu Narodno veselje objavljenu 2013. u izdanju Mozaik knjige.

Priopćenje

 

20. 09. Akademik Josip Vaništa primio francusko odličje Viteza reda umjetnosti i književnosti

Ugledni hrvatski slikar akademik Josip Vaništa primio je u subotu 20. rujna 2014. francusko odličje Viteza reda umjetnosti i književnosti u znak priznanja za njegov umjetnički rad. Odličje mu je dodijelila francuska veleposlanica Michele Boccoz u Medijateci Francuskog instituta u Zagrebu, gdje je tom prigodom otvorena i izložba akademika Vanište Crteži, projekti, film koja se može razgledati do 18. listopada.

Priopćenje

 

18. 07. Akademik Slavko Matić i Centar za znanstveni rad HAZU Vinkovci dobitnici Zlatne plakete „Grb Grada Vinkovaca“ za 2014.

Povodom Dana Grada Vinkovaca i blagdana gradskog zaštitnika svetog Ilije, u Vinkovcima su u petak 18. srpnja na svečanoj sjednici Gradskog vijeća uručena javna priznanja – Zlatna plaketa „Grb Grada Vinkovaca“ za 2014., a među četvoro dobitnika su i Centar za znanstveni rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Vinkovci i njegov voditelj akademik Slavko Matić.

Priopćenje

 

 

17. 07. Akademici Nikola Kallay, Ivan Cifrić, Dunja Fališevac i Vlasta Piližota dobitnici državnih nagrada za znanost

Priopćenje

 

08. 07. Akademik Nenad Cambi dobio nagradu za životno djelo "Vicko Andrić"

Akademik Nenad Cambi dobio je 8. srpnja 2014. nagradu za životno djelo "Vicko Andrić" koju Ministarstvo kulture dodjeljuje za izvanredna postignuća u području zaštite kulturne baštine u Hrvatskoj, od konzervatorsko-restauratorskih radova na očuvanju kulturne baštine do unapređenja sustava zaštite kulturne baštine i obogaćenju ukupnog fundusa hrvatske kulturne baštine.

Priopćenje

 

18. 06. Akademik Tonko Maroević primio je 18. lipnja 2014. Nagradu „Vladimir Nazor“ za životno djelo za književnost.

Priopćenje

 

 13. 06. Akademik Boris Senker primio je 13. lipnja Demetrovu nagradu za životno djelo Hrvatskog društva kazališnih kritičara i teatrologa za 2014.

Priopćenje

 

12. 06. Prof. emeritus dr. sc. Mirjan Damaška, dopisni član HAZU, dobio nagradu Zaklade Jadranko Crnić za životno djelo

Dopisni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti profesor emeritus dr. sc. Mirjan Damaška, umirovljeni profesor prava sveučilišta Yale, primio je u četvrtak 12. lipnja na svečanosti u Preporodnoj dvorani HAZU nagradu Zaklade Jadranko Crnić za životno djelo.

Priopćenje

 

29. 05. Akademici Pavao Pavličić, Luko Paljetak i Ivan Aralica pobjednici su 49. natječaja Večernjeg lista za kratku priču

Na 49. natječaju Večernjeg lista za kratku priču sve tri nagrade dobili su istaknuti hrvatski književnici koji su redoviti članovi Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Prvu nagradu dobio je akademik Pavao Pavličić, drugu akademik Luko Paljetak, a treću nakademik Ivan Aralica.

Priopćenje

 

 

12. 05. Akademik Ivan Aralica dobio Šimićevu nagradu

Akademik Ivan Aralica nagrađen je 12. svibnja 2014. Šimićevom nagradom tijekom održavanja 51. Šimićevih susreta u Drinovcima u Bosni i Hercegovini.

Priopćenje

 

09. 05. Akademik Pavle Dešpalj imenovan počasnim dirigentom Dubrovačkog simfonijskog orkestra

Akademik Pavle Dešpalj imenovan je 9. svibnja 2014. za počasnog dirigenta Dubrovačkog simfonijskog orkestra.

Priopćenje

 

05. 05. Akademik Vladimir Paar izabran je za počasnog građanina grada Daruvara

Priopćenje

 

14. 4. Akademik Mirko Tomasović dobitnik je godišnje nagrade "Iso Velikanović"

Akademik Mirko Tomasović dobitnik je godišnje nagrade „Iso Velikanović“ za najbolji književni prijevod u 2013. godini.

HINA

 

13. 4. Prof. dr. sc. Ivan Golub primio Županijsku nagradu za životno djelo Koprivničko-križevačke županije

Istaknuti svećenik, književnik i znanstvenik prof. dr. sc. Ivan Golub, dopisni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, primio je 13. travnja 2014. Županijsku nagradu za životno djelo Koprivničko-križevačke županije.

Priopćenje

 

14. 2. Akademik Luko Paljetak primio Zlatnu plaketu Miljenka Smoje

Akademik Luko Paljetak dobitnik je ovogodišnje Zlatne plakete Miljenka Smoje koju mu je za doprinos Dalmaciji dodijelila udruga Timbar Dalmacije.

Priopćenje

 

2013.

 

5. 12. Akademik Ivan Cifrić  primio priznanje „Rudi Supek" Hrvatskog sociološkog društva

Akademik Ivan Cifrić  primio je priznanje „Rudi Supek" koje mu je dodijelilo Hrvatsko sociološko društvo za izuzetan doprinos razvitku sociološke misli. 

Priopćenje

 

3. 10. Akademik Pavao Pavličić dobitnik književne nagrade "Ksaver Šandor Gjalski" za 2013.

Hrvatski književnik akademik Pavao Pavličić dobitnik je književne nagrade "Ksaver Šandor Gjalski" za 2013., za roman Muzej revolucije, objavljen u nakladi Mozaik knjige.Nagrada mu je dodijeljena 3. listopada 2013., a kako se navodi u obrazloženju prosudbenog povjerenstva, pripovjednim umijećem, ostvarenom estetskom razinom i tematskom izvornošću roman Muzej revolucije poklapa s najboljim autorovim djelima koja su postala uporišne točke u razvoju suvremene proze.

Priopćenje

 

 

15. 9. Akademik Zlatko Bourek nagrađen je Klemenčičevom nagradom za životno djelo

Akademik Zlatko Bourek primio je Klemečičevu nagradu za životno djelo Društva slovenskih likovnih umjetnika i prijatelja lutaka UNIMA zbog doprinosa razvoju slovenskoga lutkarstva.

Priopćenje

 

19. 8. Akademik Luko Paljetak dobitnik Puškinove medalje „Revnitelju prosvjete“ Akademije ruske književnosti

Povodom svog 70. rođendana, akademik Luko Paljetak nagrađen je Puškinovom medaljom „Revnitelju prosvjete" koju mu je dodijelila Akademija ruske književnosti u znak priznanja za njegov istaknuti umjetnički doprinos suvremenoj europskoj kulturi i za aktivno sudjelovanje u rusko-hrvatskoj kulturnoj suradnji.

Priopćenje

 

 20. 6. Akademik Mirko Tomasović primio talijansku Nacionalnu nagradu za prijevod za 2012. godinu

Akademik Mirko Tomasović primio je Nacionalnu nagradu za prijevod za 2012. godinu kojom ga je nagradilo talijansko Ministarstvo kulture zbog njegova prijevoda epa Oslobođeni Jeruzalem Torquata Tassa.

Priopćenje

 

14. 6. Akademik Nedjeljko Fabrio primio književnu nagradu „Crikveničko sunce“

Akademik Nedjeljko Fabrio primio je književnu nagradu „Crikveničko sunce“ zbog iznimnog doprinosa hrvatskoj književnosti te korištenja povijesnih i zavičajnih motiva u književnom opusu.

Priopćenje

 

14. 6. Akademik Davorin Rudolf primio nagradu Matice hrvatske „Oton Kučera“ za znanost

Akademik Davorin Rudolf primio je nagradu Matice hrvatske „Oton Kučera“ za znanost zbog monumentalnog Enciklopedijskog rječnika međunarodnoga prava mora.

Priopćenje

 14. 6. Akademik Slobodan Novak primio nagradu Matice hrvatske "August Šenoa" za književnost i umjetnost

Akademik Slobodan Novak primio je nagradu Matice hrvatske "August Šenoa" za književnost i umjetnost za svoja Sabrana djela.

Priopćenje

 

28. 2. Akademkinja Alica Wertheimer-Baletić primila Zlatnu kunu za životno djelo

Akademkinja Alica Wertheimer-Baletić primila je nagradu Hrvatske gospodarske komore Zlatna kuna za životno djelo zbog dugogodišnjeg rada i iznimnog doprinosa razvoju ekonomske znanosti u Hrvatskoj, posebno demografije i demografskih istraživanja kao pretpostavke za razvoj cjelokupnog društva.

 Priopćenje

 

 

 


novelirano: 28. listopada 2014.
podatke postavlja Marijan Lipovac
postavljeno: 31. srpnja 2013.
urednica: D. Torbica