2015. god.

25-26. 03. 2015. - 4. znanstveni skup: Geologija kvartara u Hrvatskoj i Sloveniji

25.-26. ožujka 2015. u dvorani Akademijine knjižnice, Strossmayerov trg 14, održati će se  4. znanstveni skup: Geologija kvartara u Hrvatskoj i Sloveniji u spomen geologu J. W. Gregory-ju koji je 1911. oplovio obalu istočnog Jadrana i prije 100 godina, 1915., objavio znanstveni članak o geološkim i geomorfološkim zapažanjima, a istovremeno i prvu knjigu o popularizaciji geologije.
Organizatori skupa su: Hrvatski nacionalni odbor INQUA (Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Razred za prirodne znanosti, Zavod za paleontologiju i geologiju kvartara) i Slovenski nacionalni odbor INQUA (Slovensko geološko društvo).

27. ožujka 2015. stručna ekskurzija u Sloveniju

Više na stranici skupa

 

2014. godina 

 

12.12. 4. Znanstveno-stručni skup: OKOLIŠNO PRIHVATLJIVA PROIZVODNJA KVALITETNE I SIGURNE HRANE

Zavod za znanstveni i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Osijeku u suradnji sa Sveučilištem "Josipa Jurja Strossmayera", Poljoprivrednim fakultetom u Osijeku, Prehrambeno-tehnološkim fakultetom, Poljoprivrednim institutom i Hrvatskom agencijom za hranu organizira 4. Znanstveno-stručni skup "Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane" koji će se održati 12. prosinca 2014 na Poljoprivrednom fakultetu u Osijeku, Kralja Petra Svačića 11b, Osijek.

 

20. - 21. 11. Znanstveno-stručni skup: Unapređenje vinogradarstva i vinarstva nakon ulaska Republike Hrvatske u EU

Zavod za znanstveni i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Požegi 20. i 21. studenoga 2014. (četvrtak i petak) u Gimnaziji Požega, dr. Franje Tuđmana 4/A, organizira znanstveno-stručni skup Unapređenje vinogradarstva i vinarstva nakon ulaska Republike Hrvatske u EU.

 

 

20.11. Svečana akademija povodom 40. obljetnice postojanja Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Osijeku

20. studenog 2014. godine u Auli Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Trg Sv. Trojstva 3 s početkom u 12.00 sati održat će se svečana akademija povodom 40. obljetnice postojanja Zavoda za znanstveni i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Osijeku. Na svečanoj akademiji predstavit će se knjiga "Mursa i njeno područje u antičko doba" dr. sc. Danice Pinterović u izmijenjenom izdanju.

 

19.11. Godišnja skupština ZV za tehnološki razvoj i predavanje dr. sc. Zdravke Knežević: Farmaceutska industrija – slavna prošlost i izazovi za budućnost strateške industrijske grane RH

Znanstveno vijeće za tehnološki razvoj održat će godišnju skupštinu 19. studenoga 2014. s početkom u 12 sati u velikoj sjedničkoj dvorani palače Akademije.
Na skupštini će dr. sc. Zdravka Knežević, Jadran galenski laboratorij, Rijeka održati predavanje: Farmaceutska industrija – slavna prošlost i izazovi za budućnost strateške industrijske grane RH.

 

14.11. Znanstveni skup TRANSPLANTACIJA PLUĆA

U petak 14. studenoga u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovu trgu 14, Razred za medicinske znanosti HAZU i Hrvatsko torakalno društvo organiziraju Znanstveni skup TRANSPLANTACIJA PLUĆA.

Program

 

07.11. Znanstveni skup: POMORSKO PRAVO I PRAVO MORA : JADRANSKE ZEMLJE U EUROPSKIM OKVIRIMA

U petak, 07. studenoga u organizaciji Jadranskog zavoda Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u velikoj dvorani palače HAZU s početkom u 9 sati održat će se znanstveni skup pod naslovom ''POMORSKO PRAVO I PRAVO MORA : JADRANSKE ZEMLJE U EUROPSKIM OKVIRIMA".

Pozivnica i program

Sažeci izlaganja


07.11. Znanstveni skup: ŽIVOT I DJELO FRANJE MARKOVIĆA

U petak, 7. studenoga 2014. u 9.00 sati, u Velikoj vijećnica Grada Križevaca, Ivana Zakmardija Dijankovečkog 12, Križevci, održati će se znanstveni skup: ŽIVOT I DJELO FRANJE MARKOVIĆA.
Skup organiziraju: Zavod za znanstvenoistraživački i umjetnički rad HAZU Koprivničko-križevačke županije, Ogranak Matice hrvatske u Križevcima i Društvo hrvatskih književnika, Zagreb.

 

03.11. Predstavljanje knjige: Čitaonice u Grubišnom Polju – kulturni život Grubišnog Polja od razvojačenja 1871. do kraja Drugog svjetskog rata 1945.

    U ponedjeljak, 3. studenoga 2014. u 18 sati u kinodvorani Centra za kulturu i informiranje Dr. Franjo Tuđman Grubišno Polje, Ivana Nepomuka Jemeršića 1, bit će predstavljena knjiga u povodu obilježavanja Dana Grada Grubišno Polje: Čitaonice u Grubišnom Polju – kulturni život Grubišnog Polja od razvojačenja 1871. do kraja Drugog svjetskog rata 1945. autora Ilije Pejića, prof.
    Knjigu će predstaviti: Ivana Ledić, ravnateljica Gradske knjižnice Mato Lovrak Grubišno Polje, prof. dr. sc. Slobodan Kaštela, glavni i odgovorni urednik, voditelj Zavoda u Bjelovaru, akademik Stjepan Damjanović, recenzent, prof. dr. sc. Vladimir Strugar, urednik, upravitelj Zavoda u Bjelovaru, dr. sc. Vjenceslav Herout, povjesničar i Ilija Pejić, autor. 
    U glazbenom dijelu programa nastupit će Glazbena škola Bruno Bjelinski Daruvar.

POZIVNICA

PLAKAT 

 

30.10 Predavanje akademkinje Dubravke Oraić Tolić: MATOŠEVA IDEJA NACIJE U DOBA GLOBALIZACIJE

U četvrtak, 30. listopada s početkom u 18 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovom trgu 14 u Zagrebu akademkinja Dubravka Oraić Tolić održat će predavanje pod naslovom MATOŠEVA IDEJA NACIJE U DOBA GLOBALIZACIJE. Uvodnu riječ će uputiti predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić.

Poziv

 

27.10. Predavanje akademika Davorin Rudolfa i prof. dr. sc. Marka Trogrlića: Stota obljetnica velikoga rata 1914.-1918.

U ponedjeljak, 27. listopada s početkom u 19 sati održat će se predavanje na temu "Stota obljetnica Velikoga rata 1914. - 1918." o kojoj će govoriti akademik Davorin Rudolf, "Lekcije Velikoga rata" i prof. dr. sc. Marko Trogrlić, "Prvi svjetski rat i Hrvati".
Predavanje će se održati u velikoj dvorani, na prvom katu Zavoda za znanstveni i umjetnički HAZU u Splitu, Trg braće Radića 7 (Palača Milesi).


27.10. Predstavljanje knjige: VITA LITTERARUM STUDIIS SACRA

U ponedjeljak, 27. listopada s početkom u 11 sati u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu održat će se predstavljanje knjige VITA LITTERARUM STUDIIS SACRA – Zbornika u čast akademika Radoslava Katičića.

Priopćenje

 

25.10. Znanstveni simpozij ARHITEKT BORIS MAGAŠ

U Karlovcu će se 25. listopada pod počasnim pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti održati Znanstveni simpozij u povodu prve godišnjice smrti arhitekta akademika Borisa Magaša.
Skup organiziraju Udruga za zaštitu i razvoj kulturne i prirodne baštine Karlovca, Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Građevinski fakultet Sveučilišta u Rijeci i Institut za povijest umjetnosti u Zagrebu.

Poziv i program

 

24.10. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić čestitao Novu godinu po islamskom kalendaru

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić uputio je u petak 24. listopada čestitku predsjedniku Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftiji Azizu ef. Hasanoviću povodom Nove godine po islamskom kalendaru.

Priopćenje

 

23.10. Okrugli stol: UPRAVNOPRAVNA ZAŠTITA OKOLIŠA-GDJE SMO BILI, A GDJE SMO SADA?

U četvrtak, 23. listopada s početkom u 10 sati u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, na Trgu Nikole Šubića Zrinskog 11 u Zagrebu održat će se okrugli stol Znanstvenog vijeća za državnu upravu, pravosuđe i vladavinu prava pod naslovom "UPRAVNOPRAVNA ZAŠTITA OKOLIŠA-GDJE SMO BILI, A GDJE SMO SADA?".

 

22.10. Danski princ Henrik posjetio Gliptoteku HAZU

Suprug danske kraljice Margarete II. princ Henrik posjetio je u srijedu 22. listopada Gliptoteku Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti gdje je razgledao izložbu Kako smo živjeli – danska arhitektura od 1945. do 1975.

Priopćenje

 


22.10. Obilježavanje 200. obljetnice rođenja Ivana Mažuranića

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti obilježit će 200. obljetnicu rođenja hrvatskog bana, političara i pjesnika Ivana Mažuranića u srijedu, 22. listopada 2014. u 12 sati u atriju palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Zagreb, Trg Nikole Šubića Zrinskog 11.

Poziv za medije

Priopćenje

 

 

22.-23.10. VI. konferencija Hrvatske platforme za smanjenje rizika od katastrofa

Od 22. do 23. listopada 2014. u Valbandonu će se održati VI. konferencija Hrvatske platforme za smanjenje rizika od katastrofa čiji član je i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti. Kao predstavnik HAZU na konferenciji će sudjelovati akademik Božidar Liščić koji će održati referat na temu Spremnost Republike Hrvatske za obranu i saniranje posljedica napada na informacijsku sigurnost.

Manuskript referata

Power Point prezentacija

 

17.-18.10. Prvi međunarodni znanstveni i umjetnički simpozij o pedagogiji i umjetnosti-UMJETNIK KAO PEDAGOG PRED IZAZOVOM SUVREMENOG ODGOJA I OBRAZOVANJA

Zavod za znanstveni i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Osijeku u suradnji s Umjetničkom akademijom u Osijeku, Agencijom za odgoj i obrazovanje i Učiteljskim fakultetom u Osijeku 17. i 18. listopada 2014. organizira prvi međunarodni znanstveni i umjetnički simpozij o pedagogiji u umjetnosti s temom "Umjetnik kao pedagog pred izazovom suvremenog odgoja i obrazovanja".

17.10. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić primio izaslanstvo Hrvatskog kirurškog kongresa

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić primio je u petak 17. listopada izaslanstvo Hrvatskog kirurškog kongresa s međunarodnim sudjelovanjem koji se održava u Zagrebu.

Priopćenje

 

17. 10. Predstavljanje monografije slikara i grafičara Dominika Škunce: Biće traga

U petak, 17. listopada s početkom u 19 sati održat će se predstavljanje monografije "Biće traga", slikara i grafičara Dominika Škunce.

Knjigu će predstaviti Dražen Peranić, predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Novalji, Margarita Sveštarov Banov, autorica monografije, Ive Šimat Banov, autor monografije i akademik Radoslav Tomić.

Predstavljanje monografije održat će se u Zavodu za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Splitu, Trg braće Radića 7, u velikoj dvorani na prvom katu.

Pozivnica


16.-18.10.  Međunarodni muzikološki skup "Ivan Zajc (1832 - 1914.): glazbene
migracije i kulturni transferi

Od 16. do 18. listopada u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Hrvatsko muzikološko društvo i Odsjek za povijest hrvatske glazbe
HAZU organiziraju međunarodni muzikološki skup Ivan Zajc (1832-1914): Glazbene migracije i kulturni transferi u srednjoj Europi i šire u 'dugom' 19. stoljeću /  Ivan Zajc (1832-1914): Musical Migrations and Cultural Transfers in the 'Long' 19th Century in Central Europe and Beyond.

Najava/announcement

Program/programme

 

16. 10. Znanstveni skup: Rijeka Bosut i Pobosuće u prošlosti sadašnjosti i budućnosti

U četvrtak, 16. listopada 2014. u Vinkovcima u organizaciji Centra za znanstveni rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Vinkovcima održat će se znanstveni skup: Rijeka Bosut i Pobosuće u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

 

16.10. Znanstveni skup: RAZVOJNI POTENCIJALI HRVATSKOG GOSPODARSTVA

U četvrtak 16. listopada u 10 sati, u palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Zrinskom trgu 11, održava se znanstveni skup: RAZVOJNI POTENCIJALI HRVATSKOG GOSPODARSTVA, koji organiziraju Hrvatska akademije i Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.
Skup će pozdraviti predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić i dekan Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Lajoš Žager.

Program

 

15. 10. 1. ONKOLOŠKI KOLOKVIJ HRVATSKE AKADEMIJE ZNANOSTI I UMJETNOSTI

U srijedu, 15. listopada s početkom u 14 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Strossmayerov trg 14 u Zagrebu održat će se 1. ONKOLOŠKI KOLOKVIJ HRVATSKE AKADEMIJE ZNANOSTI I UMJETNOSTI. Uvodnu riječ će uputiti predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić i tajnik Razreda za medicinske znanosti akademik Marko Pećina, a voditelj je prof. dr. sc. Nikola Đaković.

Poziv

Poziv za medije

 

15. 10. Okrugli stol: PREHRAMBENA OVISNOST REPUBLIKE HRVATSKE

15. listopada 2014., s početkom u 10 sati, u Skupštinskoj dvorani Varaždinske županije, Franjevački trg 7, u Varaždinu, održati će se Okrugli stol: PREHRAMBENA OVISNOST REPUBLIKE HRVATSKE.
Skup organiziraju: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Zavod za znanstveni rad u Varaždinu; Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Sekcija za preradu poljoprivrednih proizvoda i biotehnologiju Znanstvenog vijeća za poljoprivredu i šumarstvo; Varaždinska županija i Razvojna agencija sjever - DAN.

 

15.10. Izložba prigodom 5. obljetnice Zavoda za znanstveni i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Požegi

Prigodom 5. obljetnice Zavoda za znanstveni i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Požegi u srijedu 15. listopada 2014. godine u 10 sati u prostorijama Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU Požega, Županijska 9 biti će otvorena izložba izdanja i dokumentacije o radu Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Požegi.

Pozivnica

 

14.10. 3. TRIBINA: NOVIJA POSTIGNUĆA U IMUNOLOGIJI I HEMATOLOGIJI

14. listopada 2014. u 13,00 sati (Velika predavaonica, Glavna zgrada/I. kat) Klinički bolnički centar Rijeka, Krešimirova 42, Rijeka, održat će se: 3. TRIBINA: NOVIJA POSTIGNUĆA U IMUNOLOGIJI I HEMATOLOGIJI.
Skup organiziraju: Zavod za kliničku i transplantacijsku imunologiju i molekularnu medicinu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti; Klinički bolnički centar Rijeka i Hrvatski liječnički zbor - Podružnica Rijeka.

 

14.10. Simpozij: DESETGODIŠNJICA DJELOVANJA HRVATSKOG NACIONALNOG ODBORA "DESETLJEĆA KOSTI I ZGLOBOVA"

U utorak 14. 10. od 11 sati, u palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Zrinskom trgu 11, Razred za medicinske znanosti i Hrvatski nacionalni odbor organiziraju simpozij u čast desetgodišnjice djelovanja Hrvatskog nacionalnog odbora "DESETLJEĆA KOSTI I ZGLOBOVA".
Program
Poziv za medije

 

14.10. U Medijateci Francuskog instituta u Zagrebu druženje "Vaništa na filmu"

U povodu dodjeljivanja ordena Chevalier des Arts et des Lettres akademiku Josipu Vaništi, u utorak, 14. listopada 2014. u 18 sati u Medijateci Francuskog instituta u Zagrebu, Preradovićeva 5, održat će se druženje pod nazivom "Vaništa na filmu". Bit će prikazan film "Vaništa" Željka Senečića, kao i tri kratkometražna filma Nenada Fabijanića o izložbama Josipa Vanište. Gosti večeri su akademik Tonko Maroević, Nenad Fabijanić, Željko Senečić, Alfred Kolombo i Miro Požar.

Poziv

 

13. i 14. 10. HERA International meeting Music Migration in the Early Modern Age: People, Markets, Patterns, Styles / HERA Međunarodni skup Glazbene migracije u rano moderno doba: ljudi, tržišta,modeli i stilovi

 

13. i 14. listopada Odsjek za povijest hrvatske glazbe Zavoda za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti organizira međunarodni skup HERA Music Migration in the Early Modern Age: People, Markets, Patterns, Styles / HERA Glazbene migracije u rano moderno doba: ljudi, tržišta, modeli i stilovi.

 

Meeting announcement

Najava skupa

Programme

Priopćenje

 

10.10. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić u posjetu ANUBIH u Sarajevu

Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić boravi u petak 10. listopada u Sarajevu u posjetu Akademiji nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine (ANUBIH) gdje će sudjelovati u radu Međunarodnog znanstvenog simpozija Tumori štitnjače u kliničkoj praksi. Tijekom boravka u Sarajevu akademik Kusić imat će i službene razgovore s predsjednikom ANUBIH akademikom Milošem Trifkovićem i članovima Izvršnog odbora ANUBIH.

Priopćenje

 

06. 10. Znanstveno savjetovanje hrvatskih i bugarskih povjesničara: REZULTATI I PERSPEKTIVE ZAJEDNIČKOG ZNANSTVENOG PROJEKTA HAZU I BAN- HRVATSKO-BUGARSKI ODNOSI U PROŠLOSTI

U ponedjeljak, 06. listopada u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti s početkom u 10:30 sati održat će se znanstveno savjetovanje (promocije knjiga i okrugli stol) pod naslovom: " REZULTATI I PERSPEKTIVE ZAJEDNIČKOG ZNANSTVENOG PROJEKTA HAZU I BAN - HRVATSKO-BUGARSKI ODNOSI U PROŠLOSTI".

 

01.10. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić održao predavanje u Kraljevskoj flamanskoj akademiji Belgije za znanost i umjetnost u Bruxellesu

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić boravio je u srijedu 1. listopada u Bruxellesu u posjetu Kraljevskoj flamanskoj akademiji Belgije za znanost i umjetnost (KVAB) gdje je održao predavanje o povijesti i današnjem djelovanju HAZU.

Priopćenje

 

30. 09. Znanstveni skup SUVREMENA KRISTALOGRAFIJA U HRVATSKOJ

U utorak 30. rujna u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti održava se Znanstveni skup SUVREMENA KRISTALOGRAFIJA U HRVATSKOJ u povodu Međunarodne godine kristalografije 2014. koji organiziraju Znanstveno vijeće za kristalografiju – Hrvatska kristalografska zajednica i Razred za matematičke, fizičke i kemijske znanosti HAZU.

 

29.09.-04.10. Konferencija: LHC Days in Split

U Zavodu HAZU u Splitu, od 29 rujna do 4. listopada 2014. godine održat će se 9. u nizu konferencija "LHC Days in Split" u organizaciji Sveučilišta u Splitu.
Konferencija se održava svake dvije godine i ista je posvećena fizici elementarnih čestica koja se izučava u globalnom CERN-ovom projektu "Large Hadron Collider". Ovom prilikom 80 fizičara iz cijelog svijeta, među kojima i 30-tak hrvatskih fizičara sa Sveučilišta u Rijeci, Zagrebu i Splitu, te Institutu Ruđer Bošković prezentirat će najnovije rezultate prikupljene na najvišim do sada dostignutim energijama, koje omogućuju studiranje ponašanja materije kakvo je vladalo u samim začecima nastanka Svemira.

 

link s programom manifestacije

plakat

 

29.09. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić primio predstavnike Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA)

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić primio je u ponedjeljak 29. rujna članove misije Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Svjetske zdravstvene organizacije koji, na poziv Ministarstva zdravlja, do 3. listopada borave u Hrvatskoj kako bi dali doprinos stvaranju Nacionalnog programa za kontrolu raka.

Priopćenje

 

29.09. Predavanje dr. sc. Zlatka Hilla: UZ OPĆU, I JEZIČNA KONFUZIJA U ENERGETICI

U ponedjeljak, 29. rujna 2014. s početkom u 12 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovom trgu u 14 u Zagrebu dr. sc. Zlatko Hill održat će predavanje pod naslovom "Uz opću, i jezična konfuzija u energetici". Predavanje organizira Znanstveno vijeće za naftu i plin HAZU- Sekcija za ekonomiku naftnog gospodarstva.

Poziv za medije

 

26. 09. Znanstveni skup AKADEMIK JURICA MURAI – ŽIVOT I DJELO

U petak 26. rujna, u Varaždinu se održava Znanstveni skup posvećen akademiku Jurici Muraiu u povodu 15. obljetnice smrti. Skup organiziraju Zavod za znanstveni rad HAZU u Varaždinu i Koncertni ured Varaždin.

Pozivnica

 Plakat


26.09. Znanstveno-stručni skup: BJELOVAR I BJELOVARSKO-BILOGORSKA ŽUPANIJA U DOMOVINSKOM RATU

    U petak, 26. rujna 2014. u 9,30 sati u Hotelu „Central“ Bjelovar, V. Lisinskog 2, bit će održan znanstveno-stručni skup Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Bjelovaru pod nazivom Bjelovar i Bjelovarsko-bilogorska županija u Domovinskom ratu. Suorganizatori skupa su: Grad Bjelovar, Bjelovarsko-bilogorska županija, Hrvatski institut za povijest, Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata i Udruga djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata – Podružnica Bjelovarsko-bilogorske županije.
Cilj je skupa znanstveno-stručnim pristupom prikazati vojno, policijsko i civilno djelovanje, društveno-kulturni život u Bjelovaru i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji tijekom Domovinskog rata te valorizirati ulogu i prinos Grada Bjelovara.
Izlaganja sa znanstveno-stručnog skupa bit će objavljena u 8. broju (2014.) časopisa RADOVI Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad u Bjelovaru.
POZIVNICA
PLAKAT

26.09. 4. simpozij: NOVA DOSTIGNUĆA I IZAZOVI SUVREMENE KARDIOVASKULARNE MEDICINE

26. rujna 2014. u 9 sati  na Sveučilišnom kampusu, Sveučilišni odjeli, dvorana 0-030 Radmile Matejčić 2, Rijeka, održat će se 4. simpozij: NOVA DOSTIGNUĆA I IZAZOVI SUVREMENE KARDIOVASKULARNE MEDICINE.
Skup organiziraju: HAZU; Zavod za kliničku i transplantacijsku imunologiju i molekularnu medicinu u Rijeci, Klinički bolnički centar Rijeka, Hrvatski lječnički zbor – Podružnica Rijeka i Hrvatsko kardiološko društvo.

 

25. 09. Predstavljanje Zbornika : Demografija u Hrvatskoj objavljenog u povodu 50 godina znanstvenog rada akademkinje Alice Wertheimer-Baletić

U četvrtak, 25. rujna s početkom u 18 sati, u Mramornoj dvorani Gradskog muzeja Vukovar u dvorcu Eltz, Županijska 2, Vukovar, predstavljanje Zbornika: Demografija u Hrvatskoj objavljenog u povodu 50 godina znansvenog rada u akademkinje Alice Wertheimer-Baletić.

Skup organiziraju: HAZU, Zavod za znanstveno-istraživački i umjetnički rad u Vukovaru, Gradski muzej Vukovar, Institut za drušvene znanosti Ivo Pilar - Područni centar Vukovar i Ogranak Matice hrvatske Vukovar.

25.09. Predstavljanje knjige Ane Lemić: Sela i stanovi na Velebitu. Svjedočanstva života od nastanka do nestanka


U četvrtak 25. rujna 2014. u 11 sati Zavodu za povijesne i društvene znanosti HAZU u Rijeci, Ružićeva 5/I, održat će se predstavljanje knjige Ane Lemić: Sela i stanovi na Velebitu. Svjedočanstva života od nastanka do nestanka.
Knjigu će predstaviti: akademik dr. sc. Petar Strčić, Tihomira Stepinac Fabijanić, prof., dr. sc. Sanja Holjevac i autorica Ana Lemić, prof.

 

24.09. Akademik Pavle Dešpalj proslavio 80. rođendan ravnajući koncertom Simfonijskog orkestra HRT-a

Ugledni hrvatski dirigent, skladatelj i glazbeni pedagog akademik Pavle Dešpalj proslavio je u srijedu 24. rujna 2014. u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog svoj 80. rođendan ravnajući koncertom na kojem je nastupio Simfonijski orkestar HRT-a, čiji je akademik Dešpalj počasni šef dirigent.

Priopćenje

 

24.09. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić na sjednici Upravnog vijeća Europske znanstvene zaklade u Parizu

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić sudjeluje na sjednici Upravnog vijeća Europske znanstvene zaklade koja se održava u Parizu 24. i 25. rujna.

Priopćenje

24.09. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić čestitao židovske blagdane

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić uputio je čestitke povodom židovskih blagdana Roš Hašane – Nove godine, Jom Kipura – Dana pomirenja i Sukota – blagdana Sjenica, predsjedniku Židovske općine Zagreb dr. sc. Ognjenu Krausu i njenom rabinu Lucianu Moši Preleviću, kao i predsjedniku Židovske vjerske zajednice Bet Israel u Republici Hrvatskoj Vladimiru Šalamonu i glavnom rabinu dr. sc. Kotelu Da-Donu.

Priopćenje

 

23.09. Svečana sjednica povodom 140. obljetnice postojanja Zoologijskog zavoda

U utorak, 23. rujna u 11 sati u Preporodnoj dvorani HAZU, Opatička 18 u Zagrebu održat će se svečana sjednica povodom obilježavanja 140. obljetnice postojanja Zoologijskog zavoda Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Svečana sjednica se održava pod pokroviteljstvom Razreda za prirodne znanosti HAZU.
Letak
Priopćenje

 

 

21. - 27. 09. XXVI. KNJIGA MEDITERANA
    U nedjelju, 21. rujna 2014. u 18 sati, održat će se svečano otvorenje 26. Knjige Mediterana. Pozdravnu riječ održat će domaćin manifestacije, akademik Nenad Cambi, a prisutnima će se obratiti i predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, akademik Zvonko
Kusić.

    Na otvorenju manifestacije sudjelovat će i akademik Mislav Ježić, nadbiskup Marin Barišić, msgr. Drago Šimundža, prof.dr.sc. Marko Trogrlić, Željko Miletić i Dario Radović.

    U sklopu ovogodišnje manifestacije pripremljena su tri znanstvena skupa, od kojih dva su međunarodnog karaktera. Program će obogatiti brojna predstavljanja knjjiga i časopisa.

    Organizatori 26. Knjige Mediterana su Književni krug Split, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Institut za povijest umjetnosti - Centar Cvito Fisković, Split, te Zavod za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Splitu.

20.09. Akademik Josip Vaništa primio francusko odličje Viteza reda umjetnosti i književnosti

Ugledni hrvatski slikar akademik Josip Vaništa primio je u subotu 20. rujna 2014. francusko odličje Viteza reda umjetnosti i književnosti u znak priznanja za njegov umjetnički rad. Odličje mu je dodijelila francuska veleposlanica Michele Boccoz u Medijateci Francuskog instituta u Zagrebu, gdje je tom prigodom otvorena i izložba akademika Vanište Crteži, projekti, film koja se može razgledati do 18. listopada.

Priopćenje

 


9. - 21.09.
7. Dani Ranka Marinkovića

Od 19. do 21. rujna u Komiži na otoku Visu održavaju se 7. Dani Ranka Marinkovića i Znanstveno-stručni skup na temu TEATAR RANKA MARINKOVIĆA, u organizaciji Grada Komiže, Razreda za književnost Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Društva hrvatskih književnika.

Poziv

Program

 

19.09. 2. TRIBINA: EPIDEMIJA EBOLE : IZAZOV ZA SUVREMENU MEDICINU.

19. rujna 2014. u 13:00 sati na Sveučilišnom kampusu, Sveučilišni odjeli, dvorana 0-030 Radmile Matejčić 2, Rijeka, održat će se 2. TRIBINA: EPIDEMIJA EBOLE : IZAZOV ZA SUVREMENU MEDICINU.
Skup organiziraju: HAZU, Zavod za kliničku i transplantacijsku imunologiju i molekularnu medicinu u Rijeci, Klinički bolnički centar Rijeka, Hrvatski lječnički zbor – Podružnica Rijeka.

 

15.09. Umro akademik Eugen Topolnik

U Zagrebu je u ponedjeljak 15. rujna 2014. u 103. godini života preminuo akademik Eugen Topolnik, umirovljeni profesor mikrobiologije na Veterinarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, najstariji redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Priopćenje

 

15.09. Okrugli stol: Zdrava pčelinja zajednica – ispravni pčelinji proizvodi

U ponedjeljak, 15. rujna 2014. u 18 sati u Velikoj vijećnici Gradske uprave u Križevcima, Ivana Zakmardija Dijankovečkog 12, održati će se Okrugli stol: Zdrava pčelinja zajednica – ispravni pčelinji proizvodi. Skup organiziraju Zavod za znanstveno-istraživački i umjetnički rad Koprivničko-križevačke županije u Križevcima i Grad Križevci.

Poziv

 

12.09. Izjava Predsjedništva Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti o hrvatskoj etničkoj skupini Bunjevci

Predsjedništvo Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na svojoj sjednici, održanoj 12. rujna 2014. godine donijelo je slijedeću izjavu:

                                                

11.09. Vodeći svjetski neurobiolog prof. dr. sc. Paško Rakić posjetio Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnost

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić primio je danas u posjet prof. dr. sc. Paška Rakića, vodećeg neurobiologa i osnivača Odjela neurobiologije na Sveučilištu Yale.

Priopćenje

 

 

11.09. XXIV. ZNANSTVENI SASTANAK BOLESTI DOJKE

11. rujna (četvrtak) 2014. od 8:30 do 15:00 sati, u Palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Zagreb, Zrinski trg 11, održat će se 24. ZNANSTVENI SASTANAK BOLESTI DOJKE u organizaciji Odbora za tumore Razreda za medicinske znanosti.

 

 HAZU u europskoj digitalnoj knjižnici EUROPEANI

Prvi podaci iz Digitalne zbirke HAZU (6405 jedinica) objavljeni su u europskoj digitalnoj knjižnici Europeani. To je samo dio podataka koji će se priključiti europskoj digitalnoj knjižnici u sklopu EU projekta Europeana Cloud (eCloud).

Priopćenje

 

08. do 12. 09. FASE Workshop on Forensic Anthropology / FASE Radionica o
forenzičnoj antropologiji

Od 8. do 12. rujna, u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Forensic Anthropology Society of Europe organizira Radionicu o forenzičnoantropološkim analizama s naglaskom na hrvatskim iskustvima u identifikaciji žrtava domovinskog rata.
U radionici sudjeluju vrhunski hrvatski (prof. dr. sc. Mario Šlaus, prof. dr. sc. Dragan Primorac i prof. dr. sc. Hrvoje Brkić)  i međunarodni stručnjaci (prof. dr. sc. Douglas Ubelaker, prof. dr. sc. Eugenia Cunha i prof. dr. sc. Cristina Cattaneo).

Program FASE workshop

 

 

08.09. Predstavljanje knjige "Forensic DNA Applications: An interdisciplinary Perspective" (urednici prof. dr. sc. Dragan Primorac i prof. dr. sc. Moses Schanfield)

U ponedjeljak 8. rujna 2014. u 16 sati u Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti održat će se predstavljanje knjige "Forensic DNA Applications: An interdisciplinary Perspective" koju su uredili prof. dr. sc. Dragan Primorac i prof. dr. sc. Moses Schanfield. Uvodno će govoriti akademik Zvonko Kusić, predsjednik Hrvatske akademije, a knjigu će predstaviti prof. dr. sc. Douglas Ubelaker, akademik Pavao Rudan, akademik Vladimir Paar i prof. dr. sc. Davor Derenčinović.

Poziv

Informacije o knjizi

Informacije o urednicima

HINA

 

06.09. Predstavljanje knjige: "20 godina kulturnog društva Bošnjaka Preporod Split"

U subotu, 6. rujna 2014. godine u 19 sati u Zavodu za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Splitu, povodom 20- te obljetnice djelovanja KD Bošnjaka Preporod iz Splita održat će predstavljanje knjige " 20 godina kulturnog društva Bošnjaka Preporod Split" autora Ibrahima Durakovića.
O knjizi će govoriti dr. sc. Stjepan Lapenda, prof. dr. Ibrahim Kajan i autor. U nastavku programa nastupit će mještoviti pjevački zbor "Sevdah" iz Splita, uz otvorenje izložbe "Vodeni cvijet" autorice Ismete Sedloski iz Zagreba, prve hrvatske slikarice u ebru - tehnici.

 

04. - 09.08. 35. Međunarodna znanstvena konferencija: ANTROPOLOGIJA I ZDRAVLJE

Od 04. - 09. kolovoza 2014. godine na Inter-univerzitetskom Centru u Dubrovniku, Don Frana Bulića 4, u Dubrovniku, održat će se 35. Međunarodna znanstvena konferencija pod nazivom "Antropologija i zdravlje: Konvergencija užih stručnih područja antropologije u istraživanjima zdravlja i bolesti: kulturološki, biološki i lingvistički čimbenici".

Program konferencije

Poziv za medije

 

05.08. Umro akademik Petar Šimunović

U Splitu je 5. kolovoza 2014. u 82. godini iznenada preminuo akademik Petar Šimunović, član u Razredu za filološke znanosti i član Predsjedništva Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, istaknuti hrvatski jezikoslovac, onomastičar i dijalektolog.

Priopćenje

 

05.08. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić na proslavi u Kninu

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić jučer je u Kninu sudjelovao na središnjoj svečanosti obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 19. obljetnice vojno-redarstvene operacije "Oluja", a potom i na svečanoj svetoj misi za Domovinu u crkvi Gospe Velikoga Hrvatskoga Krsnog Zavjeta.

Priopćenje

 

13.08. Akademik Nikša Gligo izabran za člana Akademije Europe (Academia Europaea)

Akademik Nikša Gligo izabran je 13. kolovoza za člana Akademije Europe (Academia Europaea). Riječ je o znanstvenoj akademiji osnovanoj 1988. s ciljem promicanja vrijednosti europskog sustava obrazovanja i istraživanja. Od redovitih članova HAZU članovi Akademije Europe su i akademici Ivo Šlaus (od 1988.), Sibe Mardešić (od 1989.), Viktor Žmegač (od 1991.), Marko Tadić (od 2000.), Ivica Kostović (od 2004.) i Milena Žic Fuchs (od 2013.).

Priopćenje

 

03.08. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić prisustvovao 299. Sinjskoj alci

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić prisustvovao je u nedjelju 3. kolovoza 299. Sinjskoj alci uz ostale visoke predstavnike političkog, kulturnog, vjerskog i društvenog života Hrvatske.

Priopćenje

 

10.07. Predavanje prof. dr. sc. Normana Sartoriusa: QUO VADIS PSIHIJATRIJA: psihijatrija pred izazovima 21. stoljeća

U četvrtak 10. srpnja u 18 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovu trgu 14, prof. dr. sc. Norman Sartorius, dopisni član HAZU održat će predavanje Quo vadis Psihijatrija: psihijatrija pred izazovima 21. stoljeća.

Poziv

Priopćenje

 

10.07. Konferencija za novinare: Odluka o dodjeli sredstava Zaklade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u 2014. godini

U četvrtak 10. srpnja u 10 sati,  u maloj dvorani palače Hrvatske akademije na Zrinskom trgu 11, održat će se konferencija za novinare na kojoj će se priopćiti Odluka o dodjeli sredstava Zaklade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u 2014. godini.

Poziv

Odluka Upravnog odbora Zaklade HAZU za 2014. godinu

Priopćenje

 

09.07. Predavanje: Izazovi energetskog razvoja u uvjetima smanjenja emisija CO2 za najmanje 80% do 2050. godine

 

U srijedu 9. srpnja u 10 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Strossmayerov trg 14, Znanstveno vijeće za energetiku HAZU i Hrvatski ogranak Međunarodnog vijeća za velike elektroenergetske sustave – CIGRÉ organiziraju predavanje koje će održati dr. sc. Goran Granić, ravnatelj Energetskog institute Hrvoje Požar, Izazovi energetskog razvoja u uvjetima smanjenja emisija CO2 za najmanje 80% do 2050. godine.

 

08.07. Predstavljanje Zbornika radova HIPOTIREOZA urednika akademika Zvonka Kusića i predavanje prof. dr. sc. Marie Andersson “Iodine Status during Infancy”

U utorak 8. srpnja 2014. u 11 sati u palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Zrinskom trgu 11,  Hrvatsko društvo za štitnjaču HLZ-a održat će Sastanak na kojem će biti predstavljena knjiga HIPOTIREOZA – Zbornik radova 4. znanstvenog simpozija “Josip Matovinović” urednika akademika Zvonka Kusića, a prof. dr. sc. Maria Andersson iz Instituta ETH, Zürich, održat će predavanje „Iodine Status during Infancy“.

Poziv i program Sastanka

Poziv za medije

Priopćenje

 

08.07. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić primio tajnicu Izvršnog odbora Međunarodnog vijeća za kontrolu poremećaja uzrokovanih nedostatkom joda (ICCIDD) prof. dr. sc.  Mariu Andersson

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić primio je u utorak 8. srpnja tajnicu Izvršnog odbora Međunarodnog vijeća za kontrolu poremećaja uzrokovanih nedostatkom joda (International Council for Control of Iodine Deficiensy Disorders – ICCIDD) prof. dr. sc.  Mariu Andersson.

Priopćenje

 

07.07. Glavni tajnik HAZU akademik Pavao Rudan primio veleposlanika Indonezije Agusa Sardjanu

Glavni tajnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Pavao Rudan primio je u ponedjeljak 7. srpnja u palači HAZU veleposlanika Indonezije u Hrvatskoj Nj. E. Agusa Sardjanu.

Priopćenje

 

07.07. 3. Simpozij TEMELJNA I TRANSLACIJSKA NEUROKEMIJA: GLIA I NEURONI U ZDRAVLJU I BOLESTI / 3rd Symposium BASIC AND TRANSLATIONAL NEUROCHEMISTRY: GLIA AND NEURONS IN HEALTH AND DISEASE

7. srpnja 2014. u 9 sati na Sveučilišnom kampusu, Sveučilišni Odjeli, dvorana O-030, Radmile Matejčić 2, Rijeka, održat će se 3. Simpozij TEMELJNA I TRANSLACIJSKA NEUROKEMIJA: GLIA I NEURONI U ZDRAVLJU I BOLESTI/3rd Symposium BASIC AND TRANSLATIONAL NEUROCHEMISTRY: GLIA AND NEURONS IN HEALTH AND DISEASE
Simpozij organiziraju: HRVATSKA AKADEMIJA ZNANOSTI I UMJETNOSTI Zavod za kliničku i transplantacijsku imunologiju i molekularnu medicinu u Rijeci, SVEUČILIŠTE U RIJECI Odjel za biotehnologiju.

PROGRAM SIMPOZIJA

 

04.07. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić primio predstojnicu Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske mr. sc. Dariju Krstičević

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić sastao se u petak 4. srpnja s predstojnicom Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske mr. sc. Darijom Krstičević.

Priopćenje

 

03. - 04. 07. Znanstveni skup s međunarodnim sudjelovanjem: Varaždin i sjeverozapadna Hrvatska u Velikom ratu 1914. – 1918.
Pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića u Varaždinu će se održati: Znanstveni skup s međunarodnim sudjelovanjem : Varaždin i sjeverozapadna Hrvatska u Velikom ratu 1914. – 1918.
Skup organizazira Akademijin Zavod za znanstveni rad u Varaždinu 3. srpnja od 10 sati i 4 srpnja od 9 sati u multimedijskoj dvorani palače Hercer Gradskog muzeja Varaždin,  Franjevački trg 6.

 

03.07. Glavni tajnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Pavao Rudan podnio je Hrvatskome saboru iscrpno i sveobuhvatno izvješće o radu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u 2013. godini.

Glavni tajnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, akademik Pavao Rudan, podnio je Hrvatskome saboru u četvrtak, 03. srpnja 2014., iscrpno i sveobuhvatno izvješće o radu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u 2013. godini.

 

03.07. Dodjela godišnje nagrade Hrvoje Požar

U četvrtak 3. srpnja 2014. u 12 sati u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Zrinskom trgu 11, Hrvatsko energetsko društvo i Zaklada "Hrvoje Požar" dodijelit će nagrade za 2014. godinu. Nagrada koja nosi ime akademika Hrvoja Požara dodjeljuje se od 1995. godine za popularizaciju energetike i interesa za energetiku.
Ove godine dodjeljuje se:
 • jedna nagrada za stručni i znanstveni doprinos razvitku energetike
 • jedna nagrada za realizirani projekt nacionalnog gospodarenja energijom
 • dvije nagrade za izvrstan uspjeh u studiju energetskog usmjerenja
 • tri nagrade za posebno zapažen diplomski rad iz područja energetike
 • dva priznanja za zapažen diplomski rad iz područja energetike
 • dvije stipendije za stručni dio studija
Uzvanicima će se uvodno obratiti glavni tajnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Pavao Rudan.

Poziv

Poziv za medije

Priopćenje

 

01.07. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić primio predsjednika Upravnog odbora Hrvatske zaklade za znanost akademika Daria Vretenara

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić sastao se u utorak 1. srpnja s predsjednikom Upravnog odbora Hrvatske zaklade za znanost akademikom Dariom Vretenarom. Na sastanku je bio i glavni tajnik HAZU akademik Pavao Rudan koji je ujedno i član Upravnog odbora Zaklade.

Priopćenje

 

30.06. U palači HAZU održan sastanak skupine znanstvenika za dijalog o položaju znanosti, obrazovanja i kulture u Hrvatskoj

U palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u ponedjeljak 30. lipnja održan je sastanak skupine znanstvenika za dijalog o položaju znanosti, obrazovanja i kulture u Hrvatskoj. Na sastanku su bili predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić, izabrani rektor Sveučilišta u Zagrebu i dekan Filozofskog fakulteta prof. dr. sc. Damir Boras, akademik Vladimir Bermanec, dr. sc. Dražen Vikić Topić s Instituta „Ruđer Bošković“, te prof. dr. sc. Hrvoj Vančik i prof. dr. sc. Branko Grisogono s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Priopćenje

 

29.06. TRIBINA: REMINISCENCIJE NA RIJEKU, ZNANOST  I MEDICINU : SUSRET S ENRICOM MIHICHEM I GIORGIOM LENZEM / REMINISCENCES ON RIJEKA, SCIENCE AND MEDICINE : A MEETING WITH ENRICO MIHICH AND GIORGIO LENAZ

24. lipnja 2014. u 10:30 sati na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, dvorana 2, Braće Branchetta 20, Rijeka, održati će se TRIBINA: REMINISCENCIJE NA RIJEKU, ZNANOST  I MEDICINU : SUSRET S ENRICOM MIHICHEM I GIORGIOM LENZEM / REMINISCENCES ON RIJEKA, SCIENCE AND MEDICINE : A MEETING WITH ENRICO MIHICH AND GIORGIO LENAZ.

Skup organiziraju:

 • HRVATSKA AKADEMIJA ZNANOSTI I UMJETNOSTI  Zavod za kliničku i transplantacijsku imunologiju i molekularnu medicinu u Rijeci
 • UDRUGA DIPLOMIRANIH STUDENATA MEDICINSKOG FAKULTETA U RIJECI - Alumni MedRi
 • MEDICINSKI FAKULTET Katedra za društvene i humanističke znanosti u medicini
 • URED ZA ZNANOST STUDENTSKOG ZBORA SVEUČILIŠTA U RIJECI

Pozivnica i program

 

28.06. U Mariji Bistrici predavanje predsjednika HAZU akademika Zvonka Kusića HRVATSKA AKADEMIJA ZNANOSTI I UMJETNOSTI U ZAŠTITI NACIONALNIH INTERESA

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik ZVONKO KUSIĆ održat će predavanje HRVATSKA AKADEMIJA ZNANOSTI I UMJETNOSTI U ZAŠTITI NACIONALNIH INTERESA u subotu, 28. lipnja 2014. u 11.00 sati u Kongresnoj dvorani Bluesun hotela Kaj, Zagrebačka bb u Mariji Bistrici. Prije početka predavanja akademik Kusić će u 10.30 sati obići i svetište Majke Božje Bistričke.

Najava

Priopćenje

 

 
22.-26. lipnja, Trogir - Međunarodna znanstvena konferencija: Mathematical Inqualities and Applications 2014

Pod pokroviteljstvom Razreda za matematičke, fizičke i kemijske znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Trogiru se održava međunarodna znanstvena konferencija Mathematical Inqualities and Applications 2014.

Obavijest

MIA

 

18. - 21. lipnja - 54. Međunarodni neuropsihijatrijski kongres u Puli (54th INPC)

Od 18. do 21. lipnja u Puli se održava 54. International Neuropsychiatric Congress: Lifestyle and Prevention of Brain Impairment, u suorganizaciji Razreda za medicinske znanosti HAZU (akademkinja Vida Demarin), Kuratorium of the INPC i Institute for the Culture of Health

Program

 

18.06. Akademik Vladimir Ibler proslavio 101. rođendan

Akademik Vladimir Ibler proslavio je u srijedu 18. lipnja u palači HAZU svoj 101. rođendan u društvu članova Akademijinog Razreda za društvene znanosti i članova Uprave Akademije.

Priopćenje

 

17.06. Svečano proglašenje novih članova Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

U utorak, 17. lipnja s početkom u 11 sati u palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti održat će se svečano proglašenje novih članova HAZU. Nakon uvodnog prigodnog govora predsjednika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademika Zvonka Kusića, novoizabrane članove Akademije predstavit će glavi tajnik akademik Pavao Rudan i tajnici svih razreda Akademije. Novoizabrana akademkinja Dubravka Oraić-Tolić zahvalit će se u ime novoizabranih članova.

 

14.06. Akademik Stjepan Damjanović novi je predsjednik Matice hrvatske

Akademik Stjepan Damjanović izabran je za novog predsjednika Matice hrvatske na njenoj glavnoj skupštini održanoj u subotu 14. lipnja u Staroj gradskoj vijećnici u Zagrebu. Sudionicima glavne skupštine pozdravnim se govorom obratio i predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić koji je podsjetio na čvrste veze dviju institucija.

Priopćenje

 

14.06. Predstavljanje monografije MIRKO KOLARIĆ – UČITELJ HRVATSKIH VATROGASACA autorice Biserke Vlahović, prof.

U subotu 14. lipnja u 11 sati, Zavod za znanstveni rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Varaždinu i Hrvatska vatrogasna zajednica organiziraju u Varaždinu predstavljanje monografije prof. Biserke Vlahović MIRKO KOLARIĆ – UČITELJ HRVATSKIH VATROGASACA, u povodu svečane proslave 150. obljetnice osnutka najstarijeg DVD-a u Hrvatskoj Prvog hrvatskog dobrovoljnog vatrogasnog zbora u Varaždinu.

Poziv

 

12.06. Predstavljanje izdanja PRAIZVEDBE U HAZU - zbirka partitura i digitalno izdanje suvremene zborske glazbe na hrvatske narodne motive Komornog zbora IVAN FILIPOVIĆ

U četvrtak 12. lipnja u 19.30 sati u atriju palače Akademije na Zrinskom trgu 11, održat će se predstavljanje izdanja PRAIZVEDBE U HAZU Komornog zbora IVAN FILIPOVIĆ. Uvodno će govoriti akademik Zvonko Kusić, predsjednik Hrvatske akademije  znanosti i umjetnosti i maestro Goran Jerković, dirigent Zbora IVAN FILIPOVIĆ, a predstavljanje će voditi dr. sc. Hana Breko Kustura.

Poziv

Priopćenje

 

12.06. Okrugli stol o voćarstvu

12. lipnja u 18 sati, u Velikoj vijećnici Gradske uprave u Križevcima, Ivana Zakmardija Dijankovečkog 12, održat će se Okrugli stol o voćarstvu u organizaciji Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad u Koprivničko - križevačkoj županiji, Križevci i Znanstvenog vijeća za zaštitu prirode - Sekcija za bioraznolikost, Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Poziv 


12.06. Promocija knjige prof. dr. Zvonka Makovića: Tabula rasa : primarno i analitičko u hrvatskoj umjetnosti

U četvrtak 12. lipnja u 12 sati, u Gliptoteci HAZU, Medvedgradska 2, promocija knjige: Tabula rasa : primarno i analitičko u hrvatskoj umjetnosti autora prof. dr.  Zvonka Makovića, člana suradnika HAZU.
Knjigu će predstaviti: akademik Đuro Seder, voditelj Gliptoteke HAZU, prof. dr. Nadežda Čačinović i akademik Tonko Maroević

 

 

11.-15.06. Izložba natječajnih radova znanstveno - tehnološkog parka na lokaciji Vučevica (općina Klis)

U srijedu, 11. lipnja u 19 sati Splitsko - dalmatinska županija, Ured za prostorno uređenje Split otvorit će izložbu natječajnih radova središnjeg objekta znanstveno - tehnološkog parka na lokaciji Vučevica (općina Klis).

Izložba je postavljena u prostorijama Zavoda Akademije u Splitu, u dvorani na prvom katu i otvorena je za posjet do 15. lipnja 2014. godine u vremenu od 9 do 12 i od 16 do 20 sati.


11.06. Međunarodni znanstveni skup VALORIZACIJA INTERMODALNOGA LOGISTIČKOGA KORIDORA PLOČE-MOSTAR-SARAJEVO-VUKOVAR (SREDNJI JADRAN-PODUNAVLJE)

U srijedu 11. lipnja, od 9.30 do 16 sati u palači Hrvatske akademije znanosti na Zrinskom trgu 11, Znanstveno vijeće za promet HAZU organizira međunarodni znanstveni skup Valorizacija intermodalnoga logističkoga koridora Ploče-Mostar-Sarajevo-Vukovar (Srednji Jadran - Podunavlje). Uvodnu riječ će uputiti predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti
akademik Zvonko Kusić.

Program

Poziv za medije

Priopćenje


11.06. Predstavljanje novopronađenih glagoljskih kastavskih fragmenata

U srijedu 11. lipnja 2014. u 12 sati u Zavodu za povijesne i društvene znanosti HAZU u Rijeci, Đure Ružića 5, održat će se predstavljanje novopronađenih glagoljskih kastavskih fragmenata.
Uz akademika Petra Strčića, voditelja Zavoda za povijesne i društvene znanosti HAZU u Rijeci s Područnom jedinicom u Puli, u programu sudjeluju: mr. sc. Branko Kukurin (Zavod za povijesne i društvene znanosti HAZU u Rijeci s Područnom jedinicom u Puli), Davor Jurčić (Kastav), Ranko Starac, kustos (Pomorski i povijesni muzej Hrvatskoga primorja Rijeka), Željko Bistrović, konzervator (Konzervatorski odjel u Rijeci Ministarstva kulture Republike Hrvatske) i izv. prof. dr. sc. Sanja Zubčić (Odsjek za kroatistiku Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Rijeci).

 PRIOPĆENJE

09. - 13. lipnja - 25. Ljetna škola o moždanom udaru u Dubrovniku (25th Summer Stroke School, IUC Dubrovnik)

Od 09. do 13. lipnja u Interuniverzitetskom centru u Dubrovniku održat će se 25. Ljetna škola o moždanom udaru u suorganizaciji Razreda za medicinske znanosti HAZU (akademkinja Vida Demarin)

 

09. i 10. 06. Znanstveno - stručni skup: Hrvatski povjesničari umjetnosti : Radovan Ivančević (1931. - 2004.)

9. i 10. lipnja 2014. godine u Gliptoteci HAZU održati će se znanstveno - stručni skup: Hrvatski povjesničari umjetnosti : Radovan Ivančević (1931. - 2004.) i predstavljanje Biblioteke digitalnih izdanja: Radovan Ivančević, Odabrane studije iz povijesti srednjovjekovne i renesansne umjetnosti.
Skup započinje 9. lipnja u 14 sati, a nastavlja se 10. lipnja od 10 sati.

07.06. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić otkrio poprsje Tadije Smičiklasa u Reštovu na Žumberku

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić otkrio je u subotu 7. lipnja poprsje istaknutog hrvatskog povjesničara i nekadašnjeg predsjednika Akademije Tadije Smičiklasa pored njegove obiteljske kuće u Reštovu na Žumberku koje su HAZU i nekoliko žumberačkih udruga postavili u povodu stote godišnjice Smičiklasove smrti.

Priopćenje

 

 

06.-07.06. Međunarodna znanstvena konferencija: Medijska pismenost u digitalno doba - kulturna, ekonomska i politička perspektiva

Pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske, Hrvatski studiji, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti i Vijeće za elektroničke medije organiziraju međunarodnu znanstvenu konferenciju 6. i 7. lipnja (petak i subota)

 

06.06. Otvaranje izložbe SUKCESIJSKO NASLJEĐE

U petak 6. lipnja u 14 sati u X. dvorani Strossmayerove galerije starih majstora Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Zrinskom trgu 11, otvara se izložba SUKCESIJSKO NASLJEĐE. Uzvanicima će se uvodno obratiti akademik Zvonko Kusić, predsjednik Hrvatske akademije, a izložbu će otvoriti gospođa Vesna Pusić, prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske. Izložbu organiziraju Udruga hrvatskih diplomata i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH u povodu obilježavanja Dana hrvatske diplomacije.

Poziv

Priopćenje


 


05.06. Predstavljanje knjige akademika Davora Krapca POSTUPAK PRED USTAVNIM SUDOM RH, USTROJSTVO I PROCEDURALNI ELEMENTI USTAVNOG NADZORA

U četvrtak 05. lipnja u 18 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovu trgu 14 bit će predstavljena knjiga akademika Davora Krapca POSTUPAK PRED USTAVNIM SUDOM RH, USTROJSTVO I PROCEDURALNI ELEMENTI USTAVNOG NADZORA. Uvodno će govoriti akademik Zvonko Kusić, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i dr. sc. Petar Piskač, predsjednik Uprave Narodnih novina d.d.
Knjigu će predstaviti: prof. dr. sc. Jasna Omejec, predsjednica Ustavnog suda RH, prof. dr. sc. Arsen Bačić s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Splitu i dr. sc. Marin Mrčela, sudac Vrhovnog suda RH.

Poziv

Priopćenje

 

04.06. Predavanje: UTJECAJ PRIJEDLOGA IZMJENA ZAKONSKE REGULATIVE BIOGORIVA U EU NA KORIŠTENJE I RAZVOJ BIOGORIVA

U srijedu, 04. lipnja s početkom u 11 sati u organizaciji Znanstvenog vijeća za naftu i plin-Sekcije za preradu nafte održat će se pristupno predavanje mag. ing. bioteh. univ. spec. oec. Slavice Rukavine pod nazivom "Utjecaj prijedloga izmjena zakonske regulative biogoriva u EU na korištenje i razvoj biogoriva".

Poziv


03.06. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić primio prof. Anne Glover, glavnu savjetnicu za znanost predsjednika Europske komisije

Glavna savjetnica za znanost predsjednika Europske komisije Josea Manuela Barrosa prof. dr. sc. Anne Glover posjetila je u utorak 3. lipnja 2014. Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti gdje se sastala s predsjednikom HAZU akademikom Zvonkom Kusićem.

Priopćenje

 

03.06. Predstavljanje knjige: OFICIR I ČASNIK - Prelasci vojnih profesionalaca iz JNA u HV

U utorak, 3. lipnja u 19 sati održat će se predstavljanje knjige: Oficir i časnik - Prelasci vojnih profesionalaca iz JNA u HV, skupine autora: Ozrena Žuneca, Nikole Petrovića, Danijele Lucić i Srđana Golubovića.
Sudionici ove manifestacije su; akademik Davorin Rudolf, dr. sc. Slaven Zdilar, prof. dr. sc. Mirko Beneta, m. Stjepan Bernardić, autori: prof. dr. sc. Ozren Žunec, mag. soc. Danijela Lucić i Srđan Golubović i Anita Šikić.
Predstavljanje knjige će se održati u dvorani na prvom katu Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU, Trg braće Radića 7 (Palača Milesi).


02.06. 40. Škola biološke antropologije “Dr. Hubert Maver”

U ponedjeljak 02. lipnja, u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti održat će se 40. Škola biološke antropologije “Dr. Hubert Maver” na temu INTERAKCIJE ARHAIČNIH I MODERNIH LJUDI.

Pozivnica

Program

Poziv za medije

Priopćenje

 

 

31.05. Koncert SUSRET GENERACIJA

U subotu, 31. svibnja u 20 sati održat će se koncert "Susret generacija" u organizaciji Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU-a u Splitu i MPD "Mirta" iz Splita. Na koncertu sudjeluju MPD "Mirta", zbor glazbene škole
"Franjo S. Vilhar" iz Livna i mješoviti zbor Gimnazije Livno.
Ovim koncertom promovirat će se glazbeni izričaj muzičke kulturne baštine Splita, Dalmacije, Livna i Hercegovine.
Koncert će se održati u dvorani na II. katu, Zavodu HAZU u Splitu, Trg braće Radića 7 (Palača Milesi).

Programska knjižica

 

30.05. Znanstveni skup SUVREMENE METODE PROJEKTIRANJA ULTRAVELIKIH BRODOVA

U petak 30. svibnja 2014. od 10 do 14 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije na Strossmayerovu trgu 14 Znanstveno vijeće za pomorstvo i Znanstveno vijeće za tehnološki razvoj HAZU organiziraju Znanstveni skup SUVREMENE METODE PROJEKTIRANJA ULTRAVELIKIH BRODOVA – Prikaz rezultata znanstveno-istraživačkog projekta EU FP7 TULCS.

Poziv

Priopćenje

 

29.05. Predavanje akademika Andreja Dujelle TEORIJA BROJEVA I KRIPTOGRAFIJA

U četvrtak 29. svibnja u 18 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovu trgu 14 akademik Andrej Dujella održat će predavanje TEORIJA BROJEVA I KRIPTOGRAFIJA.

Poziv

Priopćenje


28.05. Svečanost u povodu dodjele Nagrade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti prof. dr. sc. MARIJI TURK

U srijedu 28. svibnja 2014. s početkom u 12 sati u Zavodu za povijesne i društvene znanosti HAZU u Rijeci održat će se svečanost u povodu dodjele Nagrade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća u Republici Hrvatskoj u području filoloških znanosti prof. dr. sc. MARIJI TURK za knjigu Jezično kalkiranje u teoriji i praksi. Prilog lingvistici jezičnih dodira (Hrvatska sveučilišna naklada – Filozofski fakultet u Rijeci, Rijeka – Zagreb, 2013.). Uz uvodnu riječ akademika Petra Strčića, voditelja Zavoda za povijesne i društvene znanosti HAZU u Rijeci s Područnom jedinicom u Puli, o nagrađenome znanstvenom djelu prof. dr. sc. Marije Turk govorit će prof. dr. sc. Diana Stolac i član suradnik HAZU prof. dr. sc. Silvana Vranić s Odsjeka za kroatistiku Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Rijeci.

27. 05. Predavanje Branka Roglića: GOSPODARSKA KRIZA U HRVATSKOJ I MOGUĆA RJEŠENJA U SKLOPU EU

U utorak, 27. svibnja u 19 sati u Zavodu za znanstveni i umjentički rad HAZU-a u Splitu održat će se predavanje gospodina Branka Roglića na temu "Gospodarska kriza u Hrvatskoj i moguća rješenja u sklopu EU" uz uvodnu riječ akademika Davorina Rudolfa.
Predavanje će se održati u dvorani na prvom katu zgrade HAZU-a u Splitu, Trg braće Radića 7 (Palača Milesi).

24.05. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić sudjelovao u obilježavanju Međunarodnog dana svjesnosti o bolestima štitnjače

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić sudjelovao je u subotu 24. svibnja 2014. u obilježavanju Međunarodnog dana svjesnosti o bolestima štitnjače koje je održano na Cvjetnom trgu u Zagrebu u organizaciji Udruge za bolesti štitnjače i u suradnji s Hrvatskim društvom za štitnjaču Hrvatskog liječničkog zbora. Uz akademika Kusića, koji je ujedno i predsjednik Hrvatskog društva za štitnjaču, u akciji su sudjelovale i druge osobe iz javnog života koje su građanima dijelile edukativne i promotivne materijale o prevenciji i liječenju bolesti štitnjače te o samoj Udruzi za bolesti štitnjače.

Priopćenje

 

23.05. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić primio čelnike Neurokirurškog društva jugoistočne Europe (SeENS)

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić primio je u petak 23. svibnja čelnike Neurokirurškog društva jugoistočne Europe (SeENS) koje je sudjelovalo u organizaciji simpozija Hrvatskog društva za spinalnu kirurgiju Nedostatci minimalno invazivne kirurgije kralješnice održanog u petak u Knjižnici HAZU pod pokroviteljstvom Akademijinog Razreda za medicinske znanosti.

Priopćenje

 

23.05. Simpozij: NEDOSTATCI MINIMALNO INVAZIVNE KIRURGIJE KRALJEŽNICE

U petak, 23. svibnja s početkom u 9 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti održat će se simpozij pod nazivom: NEDOSTATCI MINIMALNO INVAZIVNE KIRURGIJE KRALJEŽNICE. Simpozij organizira Hrvatsko društvo za spinalnu kirurgiju pod pokroviteljstvom Razreda za medicinske znanosti HAZU u suradnji sa SeENS-Southeast European Neurosurgical Society.

 

 

22.05. Predstavljanje partitura akademika Rubena Radice: EXTENSIO i akademika Stjepana Šuleka: III. KLASIČNI KONCERT

U četvrtak 22. svibnja u 18 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovu trgu 14 održat će se predstavljanje partitura akademika Rubena Radice: EXTENSIO za orkestar i klavir i akademika Stjepana Šuleka: III. KLASIČNI KONCERT za gudački orkestar.

Poziv

Poziv za medije

Priopćenje

 

21.05. Znanstveni skup STOTA OBLJETNICA POČETKA PRVOGA SVJETSKOG RATA

U srijedu 21. svibnja u 11 sati, u palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Zrinskom trgu 11, održat će se Znanstveni skup: Stota obljetnica početka Prvoga svjetskog rata.
Na skupu će uvodno govoriti predsjednik Hrvatske akademije akademik Zvonko Kusić, a predavanja će održati akademik Nikša Stančić i akademik Davorin Rudolf.

21. 05. Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti organizirat će humanitarni koncert za pomoć stradalima u poplavama

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti donirala je u srijedu 21. svibnja 100.000 kuna Hrvatskom crvenom križu kao pomoć stanovnicima područja Hrvatske pogođenih katastrofalnim poplavama, a donijela je i odluku da će organizirati humanitarni koncert na Guarnerijevoj violini „King“ s kojeg će prihod biti namijenjen stradalima. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić pritom je pozvao sve pojedince i institucije u Hrvatskoj da sudjeluju u akciji prikupljanja pomoći u skladu sa svojim mogućnostima.

Priopćenje

 

20.05. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić primio izaslanstvo Viteškog alkarskog društva Sinj

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić primio je u utorak 20. svibnja izaslanstvo Viteškog alkarskog društva Sinj u kojem su bili njegov predsjednik Stipe Jukić, dopredsjednik Dinko Bošnjak, tajnik Ivica Nasić te alkarski vojvoda Ante Vučić.

Priopćenje


16.05. Okrugli stol: PREHRAMBENA INDUSTRIJA

U petak 16. svibnja u organizaciji Znanstvenog vijeća za tehnološki razvoj u palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti s početkom u 11 sati održat će se okrugli stol pod naslovom "PREHRAMBENA INDUSTRIJA".

Poziv

Poziv za medije

Priopćenje

 

 

15.05. Izborna skupština za članove Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

U četvrtak 15. svibnja u 17 sati u palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Zrinskom trgu 11 održat će se Izborna skupština Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.
 

13.05. Održana prva sjednica Znanstvenog vijeća Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Centra za istraživanje mora u Rovinju Instituta “Ruđer Bošković”

U utorak 13. svibnja 2014. u palači HAZU održana je prva sjednica Znanstvenog vijeća Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Centra za istraživanje mora u Rovinju Instituta „Ruđer Bošković“ na kojoj je za predsjednika Vijeća izabran prof. dr. Renato Batel, predstojnik Centra, a za potpredsjednika akademik Mladen Juračić.

Priopćenje

 

 

13.05. Prof. dr. Daniel Fass u posjeti Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti

U utorak 13. svibnja prof. dr. Daniel Fass, jedan od vodećih svjetskih stručnjaka iz područja radioterapije i savjetnik predsjednika Baracka Obame posjetio je Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti.

Priopćenje


12.05. Otvorenje izložbe RIJEČ, PISMO, SLIKA - Iz riznice Orijentalne zbirke Arhiva Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

U ponedjeljak 12. svibnja u 19 sati u palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, u X. dvorani Strossmayerove galerije starih majstora, na Zrinskom trgu 11 održat će se svečano otvorenje izložba RIJEČ, PISMO, SLIKA koju organiziraju Hrvatska akademija i Institut YUNUS EMRE iz Republike Turske.
Izložba traje od 12. do 31. svibnja 2014.

 

Link na Institut YUNUS EMRE - otvorenje izložbe

  

 

08.05. Predavanje akademika Milivoja Solara: POSTMODERNA : NOVI POČETAK ILI KRAJ UMJETNOSTI

U četvrtak 08. svibnja u 18 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovu trgu 14, predavanje akademika Milivoja Solara: POSTMODERNA : NOVI POČETAK ILI KRAJ UMJETNOSTI uz uvodnu riječ akademika Zvonka Kusića, predsjednika Hrvatske akademije.


08.05. 2. simpozij Debljina: javnozdravstveni problem i medicinski izazov / Obesity: Public Health Problem and Medical Challenge

U četvrtak 8. svibnja s početkom u 9 sati, na Sveučilišnom kampusu, Sveučilišni odjeli, dvorana O-030, Radmile Matejčić 2, Rijeka,  Zavod za kliničku i transpantacijsku imunologiju i molekularnu medicinu HAZU u Rijeci, Hrvatsko društvo za debljinu HLZ-a i KBC Rijeka organiziraju 2. simpozij Debljina: javnozdravstveni problem i medicinski izazov / Obesity: Public Health Problem and Medical Challenge.

 

 

07.-10. 05. Međunarodni književnoznanstveni skup: Dani Hvarskoga kazališta
Razred za književnost Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti organizira međunarodni književnoznanstveni skup: Dani Hvarskoga kazališta koji će se održati od 7. do 10. svibnja 2014. u gradu Hvaru. Ovogodišnji Dani Hvarskoga kazališta temom Prvi svjetski rat u kulturnom pamćenju uključuju se u obilježavanje stote obljetnice početka velikoga svjetskog sukoba kojeg su posljedice obilježile cijelo prošlo stoljeće. Na skupu će izlagati 30-ak sudionika iz Hrvatske i  inozemstva.

Program  1 i 2

 

07.05. Križevački biskup mons. Nikola Kekić posjetio Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić u srijedu 7. svibnja 2014. primio je u posjet križevačkog biskupa mons. Nikolu Kekića. Tema razgovora bila je stota godišnjica smrti Tadije Smičiklasa, istaknutog hrvatskog povjesničara i predsjednika Akademije od 1900. do 1914.

Priopćenje

 

05.05. Predstavljanje knjige: SPLITSKA HAGIOGRAFSKA BAŠTINA : POVIJEST, LEGENDA, TEKST

U ponedjeljka, 05. svibnja 2014. godine u 12 sati Književni krug Split predstavit će knjigu "Splitska hagiografska baština : povijest, legenda, tekst", zbornika radova s međunarodnog simpozija održanog od 26. do 27. rujna 2011. u Splitu. Knjigu će predstaviti urednici zbornika: Joško Belamarić, Bratislav Lučin, Marko Trogrlić i Josip Vrandečić.

Predstavljanje knjige održat će se u Zavodu za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Splitu, Trg braće Radića 7 (Palača Milesi), u velikoj dvorani na prvom katu.


05.05. Svečanost u čast 90. obljetnice života prof. dr. sc. Nikole Stražičića, professora emeritusa Sveučilišta u Rijeci

U ponedjeljak 5. svibnja u 12 sati u Zavodu za povijesne i društvene znanosti HAZU u Rijeci, Ružićeva 5/I održat će se svečanost u čast 90. obljetnice života prof. dr. sc. Nikole Stražičića.


05.05. Okrugli stol: NOVO UREĐENJE OBITELJSKIH SUDSKIH POSTUPAKA

U ponedjeljak, 05. svibnja, s početkom u 10 sati u velikoj dvorani Palače Akademije u organizaciji Znanstvenog vijeća za državnu upravu, pravosuđe i vladavinu prava održat će se okrugli stol pod naslovom "NOVO UREĐENJE OBITELJSKIH SUDSKIH POSTUPAKA". Voditelj okruglog stola je potpredsjednik HAZU akademik Jakša Barbić.

Poziv za medije

Priopćenje

 

03.05. Umro akademik Smiljko Ašperger

U subotu 3. svibnja u Zagrebu je u 94. godini života umro akademik Smiljko Ašperger, istaknuti kemičar i redoviti profesor u miru Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Priopćenje


 

30.04. Predavanje akademika Vladimira Paara: KRUPNI FIZIKALNI PROBLEMI KLIMATSKIH MODELA

U srijedu 30. travnja u 19 sati, u multimedijskoj dvorani palače Hercer Gradskog muzeja Varaždin, akademik Vladimir Paar održat će predavanje: KRUPNI FIZIKALNI PROBLEMI KLIMATSKIH MODELA, uz uvodnu riječ dr. sc. Vladimira Huzjana, upravitelja Zavoda Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Varaždinu.

Poziv

 

30.04. Predstavljanje knjige: ISTRAŽIVANJE I UREĐENJE PERISTILA DIOKLECIJANOVE PALAČE U SPLITU 1956. - 1961. autora Jerka Marasovića, Tomislava Marasovića i Branimira Gabričevića

U srijedu, 30. travnja 2014. u 19 sati Književni krug iz Splita poziva Vas na predstavljanje knjige "Istraživanje i uređenje Peristila Dioklecijanove palače u Splitu 1956. - 1961." autora Jerka Marasovića, Tomislava Marasovića i Branimiira Gabričevića. Knjigu je uredila Katja Marasović.
O knjizi će govoriti Robert Plejić i Tomislav Marasović, a u ime nakladnika pozdravit će Ivo Grabovac.
Predstavljanje knjige biti će popraćeno kratkim dokumentarnim filmom o radovima na Palači iz 1965. godine.

Predstavljanje knjige održat će se u Zavodu za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Splitu, Trg braće Radića 7, (Palača Milesi).

 

 

29.4. PROSLAVA DANA HAZU i DODJELA NAGRADA HAZU za 2013. godinu

U utorak 29. travnja u 11 sati u atriju palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Zrinskom trgu 11 održat će se proslava Dana Hrvatske akademije i dodjela nagrada Hrvatske akademije za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća u Republici Hrvatskoj za 2013. godinu.

Dobitnica Nagrade HAZU za 2013. godinu za područje društvenih znanosti:

prof. dr. sc. Jasna Omejec

Dobitnici Nagrade HAZU za 2013. godinu za područje prirodnih znanosti i matematičke znanosti:


prof. dr. sc. Amir Hamzić


mr. sc. Vladimir Zebec


Dobitnik Nagrade HAZU za 2013. godinu za područje medicinskih znanosti:  

prof. dr. sc. Zdravko Petanjek

Dobitnica Nagrade HAZU za 2013. godinu za područje filoloških znanosti:


prof. dr. sc. Marija Turk

Dobitnik Nagrade HAZU za 2013. godinu za područje književnosti:


prof. dr. sc. Stipe Botica

Dobitnici Nagrade HAZU za 2013. godinu za područje likovnih umjetnosti:

 
arhitekti Vinko Penezić i Krešimir Rogina

Dobitnik Nagrade HAZU za 2013. godinu za područje glazbene umjetnosti:  


red. prof. (u miru) i skladatelj Zoran Juranić, član suradnik HAZUDobitnik Nagrade HAZU za 2013. godinu za područje tehničkih znanosti:  


prof. dr. sc. Davor Romić


25.-26.04. Znanstveni skup: OD NASILJA DO DIJALOGA pod visokim pokroviteljstvom HAZU

U petak i subotu 25. i 26. travnja u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti održava se Znanstveni skup OD NASILJA DO DIJALOGA posvećen sjećanju na doajene psihoanalitičke znanosti u Republici Hrvatskoj – Stjepanu Betliheimu i Duški Blažević.
Skup organiziraju Znanstveno vijeće za antropologijska istraživanja HAZU, Hrvatsko društvo za psihoanalitičku psihoterapiju, Klinika za psihološku medicinu i Klinika za psihijatriju Medicinskog fakulteta KBC Zagreb.
Voditelji znanstvenog skupa su prof. dr. sc. Vlasta Rudan i doc. dr. sc. Darko Marčinko.

Program skupa 25.-26.04. Međunarodni znanstveni skup: Cultures of  Voting in the Pre-Modern Mediterranean Cities, c.1200-1700 (Kulture glasovanja u predmodernim mediteranskim gradovima, c.1200-1700)

25. i 26. travnja u Sorkočevićevom ljetnikovcu u Dubrovniku u organizaciji King's College iz Londona održat će se međunarodni znanstveni skup Cultures of  Voting in the Pre-Modern Mediterranean Cities, c.1200-1700 (Kulture glasovanja u predmodernim mediteranskim gradovima, c.1200-1700). Na skupu će sudjelovati petnaestak znanstvenika iz europskih zemalja (Ujedinjeno Kraljevstvo, Italija, Nizozemska, Švicarska, Ukrajina, Hrvatska, itd.)

 

25.04. Svečano otvaranje 3. E-kongresa: ENDOKRINOLOGIJA I DIJABETOLOGIJA ONLINE

U petak, 25. travnja 2014. s početkom u 9 sati u palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti održat će se svečano otvaranje 3. E-kongresa pod naslovom "ENDOKRINOLOGIJA I DIJABETOLOGIJA ONLINE".

Poziv

Priopćenje

 

25.04. Predstavljanje godišnje produkcije Zavoda za povijesne znanosti znanosti HAZU u Dubrovniku

25. travnja u Sorkočevićevom ljetnikovcu u Dubrovniku s početkom u 19 sati održat će se predstavljanje godišnje produkcije Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku.
Predstavit će se knjige:

 1. Anali Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku i Dubrovnik Annals - promotor: Štefica Curić-Lennert
 2. Knjiga Vesna Miović, Židovke u Dubrovniku - promotor: dr. sc. Relja Seferović
 3. Knjiga Rina Kralj-Brassard, Djeca milosrđa - promotor: dr. sc. Slavica Stojan
 4. Knjiga Irena Ipšić, Orebić u 19. stoljeću prema katastru Franje I. - promotor: akademik Nenad Vekarić
 5. Knjiga The European tributary states of the Ottoman Empire in the sixteenth and seventeenth centuries - promotor: dr. sc. Lovro Kunčević

Poziv

 

24.-26. 04. Znanstveni skup o Antunu Barcu

U Zagrebu i Crikvenici od 24.-26. travnja u organizaciji Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu i pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti održat će se znanstveni skup o Antunu Barcu.
Prva sjednica skupa održat će se u Zagrebu, 24. travnja s početkom u 9 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovom trgu 14, a pozdravne riječi će uputiti predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić, tajnik Razreda za književnost akademik Ante Stamać i predsjednik Organizacijskog odbora Znanstvenog skupa o Antunu Barcu prof. dr. sc. Tihomil Maštrović. 25. i 26. travnja skup će se održavati u Crikvenici i na otoku Krku (raspored prema programu).

  

  


24.04. XLV. Redovita skupština Znanstvenog vijeća za naftu i plin

U četvrtak, 24. travnja 2014. s početkom u 11 sati u velikoj sjedničkoj dvorani Palače Akademije održat će se XLV. redovita skupština Znanstvenog vijeća za naftu i plin Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Sažetak predavanja: Doprinos ugljikovodika na energetski razvoj Republike Hrvatske
Predavač: dr. sc. Zoran Čogelja, dipl. ing. naftnog rudarstva

24.04. Predavanje akademika Stanka Popovića VAŽNOST SUVREMENE KRISTALOGRAFIJE

U četvrtak 24. travnja u 18 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovu trgu 14, akademik Stanko Popović održat će predavanje u povodu Međunarodne godine kristalografije 2014., a uvodno će govoriti glavni tajnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Pavao Rudan.

 

23.04. Predstavljanje knjige: RADOVI 3 Zavoda za znanstveni i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Požegi

 

U srijedu, 23. travnja 2014. u 20:30 sati u Gradska knjižnica i čitaonica Požega u sklopu Noći Knjige biti će predstavljena knjiga RADOVI br. 3 Zavoda za znanstveni i  umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Požegi.
U knjizi RADOVI br. 3 su objavljeni radovi sa okruglog stola Matko Peić - 2011, Matko Peić - 2013, radovi sa okruglog stola Nova stremljenja u hrvatskom školstvu - 2012, te rad autora N. Milčić / K. Regan.
Knjigu će predstaviti akademik Dubravko Jelčić, voditelj Zavoda za znanstveni i umjetnički rad u Požegi i upraviteljica Zavoda dr. sc. Snježana Jakobović.

Pozivnica

 

23.04. Promocija poštanske marke posvećene Ivanu Mažuraniću

U srijedu 23. travnja u 11 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovu trgu 14 održat će se promocija prigodne poštanske marke posvećene Ivanu Mažuraniću.

Pozivnica

Poziv za medije

Priopćenje

 

23.4. Predstavljanje knjige Hrvatski ćirilički molitvenik 1512.

U srijedu 23. travnja u 18 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovu trgu 14, u povodu manifestacije NOĆ KNJIGE 2014. održat će se predstavljanje knjige Hrvatski ćirilički molitvenik 1512. povodom izdanja faksimila.
Faksimil su 2013. godine objavili HAZU, NSK i MH. Molitvenik je prva tiskana hrvatska čirilička knjiga, a faksimilno izdanje Molitvenika prati i knjižica s komentarom glavne urednice akademkinje Anice Nazor na hrvatskom, engleskom, njemačkom i francuskom jeziku.
 22.-24.04. Znanstveno, književni i izdavački skup: MARULIĆEVI DANI

U utorak, 22. travnja 2014. godine u 17 sati u Zavodu za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Splitu otvorit će se znanstveno, književni, izdavački skup Marulićevi dani 2014.
Organizatori: Društvo hrvatskih književnika, Društvo prijatelja kulturne baštine Split, Književni krug Split i Zavod HAZU u Splitu i ove godine priredili su bogat program.
Tijekom trodnevnog skupa, sudionici će uživati u brojnim znanstvenim predavanjima, predstavljanjima knjiga kao i u osmoj tekstološkoj radionici.

 

17.04. Predavanje akademika Josipa Bratulića: JUTRO IZA GOLGOTE

U četvrtak 17. travnja s početkom u 18 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti održat će se predavanje akademika Josipa Bratulića pod naslovom "JUTRO IZA GOLGOTE". Uvodnu riječ će uputiti predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić.

 

16.04.  Književni susret s akademikom IVANOM ARALICOM
U srijedu, 16. travnja 2014. u 19 sati u Narodnoj knjižnici „Petar Preradović“ Bjelovar, Studijski odjel, Trg Eugena Kvaternika 11/2, održat će se književni susret  s akademikom Ivanom Aralicom.     
Sudjeluju: akademik Ivan Aralica, književnik, prof. dr. sc. Slobodan Kaštela, član suradnik i voditelj Zavoda u Bjelovaru, prof. dr. sc. Vladimir Strugar, upravitelj Zavoda u Bjelovaru i Siniša Krpan, prof. 

16.04. Okrugli stol: MORSKA TEHNOLOGIJA (OFFSHORE TECHNOLOGY) - PERSPEKTIVNO PODRUČJE ZA REPUBLIKU HRVATSKU

U srijedu, 16. travnja s početkom u 11 sati u palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti održat će se okrugli stol: MORSKA TEHNOLOGIJA (OFFSHORE TECHNOLOGY)-PERSPEKTIVNO PODRUČJE ZA REPUBLIKU HRVATSKU. Okrugli stol organiziraju Znanstveno vijeće za tehnološki razvoj i Znanstveno vijeće za pomorstvo,a uvodnu riječ će uputiti predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić.

 

15.04. Skupština I. sekcije Znanstvenog vijeća za naftu i plin HAZU i predavanje: Komparacija pleistocenskih taložina u sjevernom, srednjem i južnom Jadranu

U utorak, 15. travnja 2014. godine u 12 sati u Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Strossmayerov trg 14, Skupština I. sekcije Znanstvenog vijeća za naftu i plin HAZU.
Na skupštini će predavanje održat dr. Vlatka Vaniček pod nazivom: Komparacija pleistocenskih taložina u sjevernom, srednjem i južnom Jadranu.

 

 

14.04. Promocija monografije: Strategija visokog obrazovanja u sjeverozapadnoj Hrvatskoj

Zavod za znanstveni rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Varaždinu i Fakultet organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu održat će u ponedjeljak 14. travnja 2014. s početkom u 10:30 sati u Skupštinskoj dvorani Varaždinske županije (Franjevački trg 7) promociju monografije: Strategija visokog obrazovanja u sjeverozapadnoj Hrvatskoj.

Na promociji će govoriti: akademik Leo Budin, urednik monografije, prof. dr. sc. Vjeran Strahonja, dekan FOI-ja, zatim doc. dr. sc. Marina Klačmer Čalopa, tehnička urednica monografije dok će moderator promocije biti dr. sc.  Vladimir Huzjan, upravitelj Zavoda Hrvatske akademije u Varaždinu.

U monografiji su tiskana izlaganja i rasprava s okruglog stola „Visoko obrazovanje i znanost u sjeverozapadnoj Hrvatskoj“ održanog 17. prosinca 2012. u Skupštinskoj dvorani Varaždinske županije u Varaždinu uz 50. obljetnicu osnutka Fakulteta organizacije i informatike. Na tom okruglom stolu sudjelovali su predstavnici
Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, predstavnici sveučilišta, visokih učilišta i veleučilišta iz županija sjeverozapadne Hrvatske, zatim župani i gradonačelnici gradova iz županija sjeverozapadne Hrvatske te drugi predstavnici javnog i društvenog života. Cilj okruglog stola bio je potaknuti raspravu na temu visokog
obrazovanja i znanosti, kao prilog proslavi obljetnice osnutka FOI-ja te prilog izradi monografije: Strategija visokog obrazovanja u sjeverozapadnoj Hrvatskoj.

POZIV

 

11.04. Skupština II. sekcije Znanstvenog vijeća za naftu i plin HAZU i predavanje: Procjena kapaciteta uskladištenja CO2 u iscrpljena ležišta ugljikovodika i u duboke slane akvifere

U petak, 11. travnja 2014. godine u 11 sati u INA-Naftaplinu, Šubićeva 29, skupština II. sekcije Znanstvenog vijeća za naftu i plin HAZU.
Na skupštini će predavanje održat dr. Domagoj Vulin pod nazivom “Procjena kapaciteta uskladištenja CO2 u iscrpljena ležišta ugljikovodika i u duboke slane akvifere”.

Poziv

 

10.04. Predavanje akademika Davora Krapca: EUROPSKI UHIDBENI NALOG-glavne značajke

U četvrtak, 10. travnja, u 18 sati, u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovom trgu 14 u Zagrebu održat će se predavanje akademika Davora Krapca pod naslovom "Europski uhidbeni nalog-glavne značajke". Uvodnu riječ će uputiti predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić.
 

Poziv

Priopćenje

 

10.04. Posjet 16. naraštaja polaznika ratne škole „Ban Josip Jelačić“ Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i akademik Zvonko Kusić primio je u četvrtak 10. travnja 2014. pripadnike 16. naraštaja polaznika Ratne škole „Ban Josip Jelačić“ te im održao predavanje o povijesti i današnjem djelovanju HAZU. 

Priopćenje

 

09.04. Okrugli stol: SUSTAV GOSPODARENJA OTPADOM SJEVEROZAPADNE HRVATSKE

U srijedu, 09. travnja 2014. u 18 sati u Velikoj vijećnici Gradskog poglavarstva Križevci, Ivana Zakmardija Dijankovečkog 12 održati će se okrugli stol: SUSTAV GOSPODARENJA OTPADOM SJEVEROZAPADNE HRVATSKE.
Okrugli stol organiziraju: Zavod za znanstvenoistraživački i umjetnički rad u Križevcima i Sekcija za gospodarenje otpadom Znanstvenog vijeća za zaštitu prirode, Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

Pozivnica

 

07. - 12.04. Festival znanosti u Požegi

     U Požegi se ove godine po prvi put organizira Festival znanosti koji traje od 7.4. - 12.4. 2014. u organizaciji Sveučilišta u Splitu, Zagrebu, Rijeci i Osijeku, u suradnji s Tehničkim muzejom i British Council-om, pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa.
    U Požegi tu manifestaciju organizira Povijesno društvo Požega. Ono je okupilo veliki broj institucija iz grada Požege kako bi na najbolji način promovirali znanost, a među njima je i Zavod za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Požegi.
  U prostoru Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU Požega, Županijska 9,  održat će se slijedeći događaji po definiranom rasporedu.

PROGRAMSKA KNJIŽICA

07.04. Umrla akademkinja Ivana Weygand-Đurašević

U ponedjeljak 7. travnja 2014. u Zagrebu je u 62. godini života preminula akademkinja Ivana Weygand-Đurašević, istaknuta molekularna biologinja i redovita profesorica u trajnom zvanju na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Priopćenje

 

08.04. ZNANSTVENI SASTANAK: PREVENCIJA ATEROSKLEROZE – DISLIPIDEMIJE U DJECE

U utorak 8. travnja 2014. godine od 9.00 – 13.00 sati u Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu, Strossmayerov trg 14, ZNANSTVENI SASTANAK: PREVENCIJA ATEROSKLEROZE – DISLIPIDEMIJE U DJECE.
Znanstveni sastanak organiziraju: Odbor za aterosklerozu Razreda za medicinske znanosti HAZU i Hrvatsko društvo za aterosklerozu.

Program


05. - 15. travnja 10. DANI KRŠĆANSKE KULTURE

Od 05. do 15.travnja 2014. godine deseti put zaredom održava se manifestacija: Dani kršćanske kulture u Splitu, Dubrovniku i Šibeniku.
Manifestacija će svečano biti otvorena 5. travnja u Zavodu HAZU u Splitu, a istu će otvoriti splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić, uz prisustvo predstavnika gradskih i županijskih vlasti kao i kulturnih i javnih ustanova.
Po otvaranju manifestacije biti će upriličeno i svečano otvaranje izložbe akademskog slikara Josipa Botterija Dinija pod nazivom: Put križa, a izložbu će otvoriti povjesničar umjetnosti Stanko Špoljarić.
Bogat program ovogodišnjih, jubilarnih 10. Dana kršćanske kulture obilježit će niz sadržaja usmjerenih na promicanje hrvatske kulturne baštine, s osobitim spomenom na velikane poput Marka Marulića.
U sklopu manifestacije dodijelit će se tradicionalna nagrada Andrija Buvina za doprinos kršćanskoj kulturi. Ovogodišnji laureat je njemački katolički publicist i inicijator projekta YOUCAT Bernhard Meuser.

Manifestacije 10-tih Dana kršćanske kulture održavat će se u Zavodu za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Splitu, Trg braće Radića 7 (Palača Milesi) prema programu. 

05.04. Besplatno razgledavanje izložbe RUKOVET akademika Josipa Vanište pod stručnim vodstvom akademika Tonka Maroevića

U subotu 5. travnja u 12 sati povodom zatvaranja izložbe građani će besplatno imati priliku pogledati izložbu Rukovet akademika Josipa Vanište  pod polusatnim stručnim vodstvom i predavanjem akademika Tonka Maroevića.  

Objava

 

04.04. ZNANSTVENI SKUP: VON WILLEBRANDOVA BOLEST

U petak 4. travnja 2014. godine od 9.00 – 13.00 sati u Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu, Strossmayerov trg 14 održat će se ZNANSTVENI SKUP: VON WILLEBRANDOVA BOLEST.
Znanstveni skup organiziraju: Odbor za aterosklerozu Razreda za medicinske znanosti HAZU i Hrvatsko društvo za aterosklerozu.

 

03.04. Redovito zasjedanje Skupštine Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

U četvrtak 03. travnja s početkom u 17 sati u velikoj dvorani palače Hrvatske
akademije znanosti i umjetnosti na Zrinskom trgu 11 u Zagrebu održat će se redovito zasjedanje Skupštine Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Dnevni red

Poziv za medije

Priopćenje

 

02.04. Predavanje: Nova tehnologija emulgiranja naftnih derivata s vodom

U srijedu 02. travnja u velikoj sjedničkoj dvorani HAZU s početkom u 11 sati u organizaciji Znanstvenog vijeća za naftu i plin HAZU održat će se predavanje pod naslovom "Nova tehnologija emulgiranja naftnih derivata s vodom". Predavanje će održati g. Igor Čapeta i g. Mark Ledwel, a uvodnu riječ će uputiti predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić.

Poziv

 02.04. Posjet predsjednika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademika Zvonka Kusića zagrebačkom nadbiskupu kardinalu Josipu Bozaniću

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić sastao se je u srijedu 2. travnja u Nadbiskupskom dvoru u Zagrebu s predsjednikom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademikom Zvonkom Kusićem.

Priopćenje

 

01.04. Okrugli stol: TURISTIČKA IZGRADNJA U MALOSTONSKOM ZALJEVU – PRIRODNOM REZERVATU U MORU

U utorak 01. travnja u 12 sati u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Zrinskom trgu 11, Razred za prirodne znanosti, Znanstveno vijeće za prirodoznanstvena istraživanja Jadrana i Znanstveno vijeće za zaštitu prirode organiziraju Okrugli stol pod naslovom "TURISTIČKA IZGRADNJA U MALOSTONSKOM ZALJEVU – PRIRODNOM REZERVATU U MORU".

 

01.04.  XLV. Godišnja skupština Sekcije za petrokemiju i predavanje dr. sc. Vesne Ocelić Bulatović: Reološka svojstva polimerom modificiranog bitumena

U utorak 01. travnja 2014. s početkom u 12 sati održat će se XLV. godišnja skupština Sekcije za petrokemiju i predavanje dr. sc. Vesne Ocelić Bulatović pod naslovom "Reološka svojstva polimerom modificiranog bitumena".

 01.04. Umro istaknuti francuski povjesničar Jacques Le Goff, dopisni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

U utorak 1. travnja 2014. u Parizu je u 91. godini života preminuo dopisni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti istaknuti francuski povjesničar svjetskog glasa Jacques Le Goff.

Priopćenje

 

31.03. Predstavljanje knjige dr. sc. Ivone Orlić: Istra kroz tri generacije: između svakodnevne konstrukcije identiteta i turističkog proizvoda

U ponedjeljak 31. ožujka 2014. s početkom u 11 sati u Zavodu za povijesne i društvene znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Rijeci, Đure Ružića 5/I, održat će se predstavljanje knjige dr. sc. Ivone Orlić: Istra kroz tri generacije: između svakodnevne konstrukcije identiteta i turističkog proizvoda.
Uz uvodnu riječ akademika Petra Strčića, voditelja Zavoda za povijesne i društvene znanosti HAZU u Rijeci s Područnom jedinicom u Puli, knjigu će predstaviti: u ime izdavača ravnateljica Etnografskoga muzeja Istre dr. sc. Lidija Nikočević, urednica dr. sc. Olga Orlić, recenzent dr. sc. Sandi Blagonić i autorica dr. sc. Ivona Orlić.

Pozivnica

Priopćenje

 

 

28.-29.3. Pod visokim pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti održani VI. DANI ANDRIJE ŠTAMPARA

Pod visokim pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Slavonskom Brodu su održani VI. Dani Andrije Štampara.


28. i 29. 03. Simpozij CLINICAL ENDOCRINOLOGY / KLINIČKA ENDOKRINOLOGIJA

U petak i subotu 28. i 29. ožujka od 9.00 sati, u Preporodnoj dvorani Narodnoga doma, Opatička 18, održava se V. Simpozij o kliničkoj endokrinologiji.
Pod pokroviteljstvom Razreda za medicinske znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti simpozij organiziraju Zavod za endokrinologiju KBC Zagreb i Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Predsjednik simpozija je prof. dr. sc. Darko Kaštelan, pročelnik Zavoda za endokrinologiju KBC Zagreb i profesor na Katedri za internu medicinu Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

 

28.03. Godišnja skupština Znanstvenog vijeća za pomorstvo

U petak 28. ožujka u 11 sati u Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovu trgu 14 održat će se godišnja skupština Znanstvenog vijeća za pomorstvo.

 

Poziv i program

Poziv za medije

 

28.03. Okrugli stol: Mehaničko-biološka obrada u cjelovitom sustavu gospodarenja otpadom

U petak, 28. ožujka 2014. u 16 sati u Velikoj vijećnici Grada Zadra, Narodni trg 1, u Zadru, održat će se Okrugli stol: Mehaničko-biološka obrada u cjelovitom sustavu gospodarenja otpadom.
Skup organiziraju: Sekcija za gospodarenje otpadom Znanstvenog vijeća za zaštitu prirode i Zavod za povijesne znanosti u Zadru Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

 

27.03.  Okrugli stol: OBRAZOVANJE I RAZVOJ

U četvrtak, 27. ožujka 2014. u 11 sati u Velikoj vijećnici Bjelovarsko-bilogorske županije, dr. Ante Starčevića 8/II., održat će se okrugli stol Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad u Bjelovaru pod nazivom Obrazovanje i razvoj. Suorganizatori okruglog stola su: Predškolska sekcija Ogranka HPKZ Bjelovar, Županijsko stručno vijeće ravnatelja osnovnih škola, Županijsko stručno vijeće ravnatelja srednjih škola, Županijsko stručno vijeće pedagoga osnovnih škola, Županijsko stručno vijeće ravnatelja srednjih škola.    
Sudjeluju: Prof. emer. Nikola Pastuović, dr. sc. Boris Jokić, mr. Nataša Ljubić Klemše, mr. sc. Tatjana Badrov i prof. dr. sc. Vladimir Strugar, upravitelj Zavoda u Bjelovaru.

Pozivnica

Plakat

 

25.03. Akademik Zvonko Kusić predstavio rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti članovima Akademije medicinskih znanosti Hrvatske

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić predstavio je u utorak 25. ožujka 2014. aktivnosti Akademije na tribini održanoj u Hrvatskom liječničkom zboru u organizaciji Akademije medicinskih znanosti Hrvatske.

Priopćenje

 

25.03. Godišnja skupština Sekcije za preradu nafte i predavanje mr. sc. Ivice Billegea: Posljedica izostanka planirane i ugovorene modernizacije rafinerija INE s tvrtkom MOL

U utorak 25. ožujka 2014. s početkom u 12 sati održat će se godišnja skupština Sekcije za preradu nafte i predavanje mr. sc. Ivice Billegea pod naslovom "Posljedica izostanka planirane i ugovorene modernizacije rafinerija INE s tvrtkom MOL".

Poziv

24.3. Izložba Od države do javnosti: tuberkuloza u fondovima HDA i Odsjeka za povijest medicinskih znanosti HAZU

U Hrvatskom državnom arhivu, u povodu svjetskog dana tuberkuloze, održat će se znanstveni skup i prigodna izložba koju će u 12 sati otvoriti akademik Marko Pećina, tajnik Razreda za medicinske znanosti HAZU.
Hrvatski državni arhiv i Odsjek za povijest medicinskih znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u suradnji s Hrvatskim pulmološkim društvom i Hrvatskim društvom za povijest medicine HLZ-a obilježavaju svjetski dan tuberkuloze - 24. ožujka - znanstvenim skupom i izložbom u prostoru Hrvatskog državnog arhiva, Marulićev trg 21.


 

 22.03. Akademik Zvonko Kusić sudjelovao u humanitarnoj akciji posvećenoj borbi protiv raka dojke

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić sudjelovao je u "Danu narcisa", humanitarnoj akciji posvećenoj borbi protiv raka dojke.

Priopćenje

 

21.03. XII. znanstveni skup o poremećajima mozga: MOZAK KOJI TRAJE – PRIVILEGIJ ILI MOGUĆNOST
U petak, 21. ožujka 2014., s početkom u 10.00 sati u palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Zrinski trg 11, Zagreb, održat će se XII. znanstveni skup o poremećajima mozga: MOZAK KOJI TRAJE – PRIVILEGIJ ILI MOGUĆNOST.
Skup organizira Razred za medicinske znanosti u povodu obilježavanja  Europske godine mozga – 2014.

20.03. Obilježavanje 100. godišnjice smrti Antuna Gustava Matoša u Varaždinu

Zavod za znanstveni rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Varaždinu organizira 20. ožujka u 19 sati u Studijskoj čitaonici Gradske knjižnice i čitaonice "Metel Ožegović", Trg slobode 8a, obilježavanje 100. godišnjice smrti Antuna Gustava Matoša (1873. - 1914.) koja će se obilježiti predavanjem akademika Ante Stamaća Matoš naš suvremenik, promocijom nove knjige Matice hrvatske Antun Gustav Matoš - Pripovijetke (priredio akademik Miroslav Šicel) te prigodnom izložbom odabrane naklade A. G. Matoša autorice Jasminke Štimac.

Pozivnica

Pozivnica za medije

 

20.03. Predavanje potpredsjednika HAZU akademika Jakše Barbića: PRAVNA SIGURNOST U REPUBLICI HRVATSKOJ?

U četvrtak 20. ožujka 2014. godine s početkom u 18 sati u Knjižnici HAZU, Strossmayerov trg 14, održat će se predavanje potpredsjednika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademika Jakše Barbića: PRAVNA SIGURNOST U REPUBLICI HRVATSKOJ? Uvodne riječi će uputiti predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić.

Poziv

Priopćenje

 

18.03. Akademik Stjepan Damjanović: Hrvatski jezik danas (Jezična tribina i izložba)

U utorak, 18. ožujka 2014. u 19 sati u Narodnoj knjižnici „Petar Preradović“ u Bjelovaru, Studijski odjel, Trg Eugena Kvaternika 11/2, održat će se jezična tribina i izložba pod nazivom Hrvatski jezik danas, a u povodu DANA HRVATSKOGA JEZIKA 2014.            
Sudjeluju: akademik Stjepan Damjanović, potpredsjednik Matice hrvatske, prof. dr. sc. Slobodan Kaštela, član suradnik i voditelj Zavoda u Bjelovaru, prof. dr. sc. Vladimir Strugar, upravitelj Zavoda u Bjelovaru i Ilija Pejić, prof., voditelj i autor izložbe.

 

18.03. Simpozij: APOPTOZA I NOVOTVORINE

U utorak 18. ožujka 2014. u dvorani Knjižnice HAZU Strossmayerov trg 14, s početkom u 13:30 održat će se simpozij: APOPTOZA I NOVOTVORINE u organizaciji Odbora za genomiku i proteomiku u onkologiji, razreda za medicinske znanosti Hrvatske akademije. Uvodna riječ akademik Zvonko Kusić, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.


Pozivnica i program

Poziv za medije

Priopćenje

 

17.03.  Svečana akademija povodom 100. obljetnice smrti Antuna Gustava Matoša

U ponedjeljak, 17. ožujka 2014., s početkom u 19.00 sati u dvorani Narodnog doma, Opatička 18, Zagreb, održat će se svečana akademija povodom obilježavanja 100. obljetnice smrti Antuna Gustava Matoša.
Izlaganja će održati predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić i tajnik Razreda za književnost HAZU akademik Ante Stamać. Matoševe pjesme govorit će dramski umjetnik Joško Ševo.
Tim povodom u prostorijama Narodnog doma, u 18 sati bit će otvorena izložba o Matoševu životu i djelu. Izložbu će postaviti voditelj Odsjeka za povijest hrvatske književnosti dr. sc. Tomislav Sabljak, a otvorit će je predsjednik HAZU-a Zvonko Kusić.

 

13.03. Prikazivanje dokumentarnog filma: HODOČASNIK U RIM /proizvodnja HRT, 2011./

U četvrtak, 13. ožujka 2014. u 18.00 sati, u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Zagreb, Strossmayerov trg 14, prikazivanje dokumentarnog filma: HODOČASNIK U RIM /proizvodnja HRT, 2011./.

Uvodna riječ: akademik VELIMIR NEIDHARDT, potpredsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i prof. dr. sc. IVAN GOLUB, dopisni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

 

Poziv
Priopćenje
12.03. Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić razgovarao s učenicima Sedme gimnazije

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić sastao se u srijedu 12. ožujka sa skupinom učenika, članova Novinarske grupe Sedme gimnazije iz Zagreba koji su na čelu sa svojom voditeljicom Lidijom Dizdar, prof. posjetili palaču Akademije.

Priopćenje

 

10.–16. 03. 13. TJEDAN MOZGA U HRVATSKOJ (BRAIN AWARENESS WEEK)

Hrvatsko društvo za neuroznanost i Hrvatski institut za istraživanje mozga Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, od 10. do 16. ožujka 2014. godine, trinaesti put u Hrvatskoj organiziraju Tjedan mozga. U organizaciji sudjeluju Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (Razred za medicinske znanosti), Medicinski fakulteti u Splitu, Osijeku i Rijeci te udruge, škole i druge javne ustanove.

Raspored i ostale obavijesti dostupni su na adresi www.hiim.hr


08.03. - 08.04 Izložba RUKOVET / JOSIP VANIŠTA / eksponati, projekti, crteži, kolaži, edicije, dokumentacija

U subotu 08. ožujka u 12 sati u palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Zrinskom trgu 11 održat će se otvaranje izložbe RUKOVET Josipa Vanište.
Izložba je otvorena do 08. travnja 2014., svakim danom od 10 do 16 sati, utorkom od 10 do 19 sati, subotom i nedjeljom od 10 do 13 sati, ponedjeljkom zatvoreno.

 

07.03. Znanstveni skup: PERSONALIZIRANA MEDICINA: NOVI MEDICINSKI I DRUŠTVENI IZAZOV / PERSONALIZED MEDICINE: A NEW MEDICAL AND SOCIAL CHALLENGE.

U petak, 7. ožujka 2014. s početkom u 9 sati, na Odjelu za biotehnologiju, Sveučilišni kampus, Radmile Matejčić 2, Rijeka, održati će se znanstveni skup: PERSONALIZIRANA MEDICINA: NOVI MEDICINSKI I DRUŠTVENI IZAZOV / PERSONALIZED MEDICINE: A NEW MEDICAL AND SOCIAL CHALLENGE.

Skup organiziraju:

 • HRVATSKA AKADEMIJA ZNANOSTI I UMJETNOSTI, Zavod za kliničku i transplantacijsku imunologiju i molekularnu medicinu u Rijeci
 • SVEUČILIŠTE U RIJECI, Jean Monnet međusveučilišni centar izvrsnosti Opatija
 • HRVATSKI LIJEČNIČKI ZBOR - Podružnica Rijeka
Pozivnica

06.03. Predavanje akademika Mirka Zelića: DOKAZANE I POTENCIJALNE ZALIHE NAFTE I PLINA U RH

U četvrtak 06. ožujka u 18 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovu trgu 14, akademik Mirko Zelić održat će predavanje pod naslovom DOKAZANE I POTENCIJALNE ZALIHE NAFTE I PLINA U RH

 

05.03. Predstavljanje knjiga CRVENA KNJIGA UGROŽENIH PTICA HRVATSKE i ATLAS SELIDBE PTICA HRVATSKE

U srijedu 05. ožujka 2014. s početkom u 11 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovom trgu 14 predstavljanje knjiga: CRVENA KNJIGA UGROŽENIH PTICA HRVATSKE i ATLAS SELIDBE PTICA HRVATSKE.
Predstavljanje organiziraju  Zavod za ornitologiju Razreda za prirodne znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Državni zavod za zaštitu prirode.


03.03. Okrugli stol: Hrvatska mlada lirika: sto godina poslije
U ponedjeljak, 3. ožujka 2014. u 18:00 sati u Velikoj vijećnici Grada Križevaca, Ivana Zakmardija Dijankovečkoga 12, održat će se okrugli stol: Hrvatska mlada lirika: sto godina poslije.
Skup organiziraju: Zavod za znanstvenoistraživački i umjetnički rad Koprivničko-križevačke županije, Križevci i Ogranak Matice hrvatske u Križevcima.

 

28.02. Simpozij Hrvatskoga lječničkog zbora: AKADEMICI U HRVATSKOME LIJEČNIČKOM ZBORU

28. veljače 2014. (petak) od 17:00 do 20:00 sati u Velikoj predavaonica Hrvatskoga liječničkog zbora Šubićeva 9, Zagreb, simpozij Hrvatskoga lječničkog zbora: AKADEMICI U HRVATSKOME LIJEČNIČKOM ZBORU.
Na simpoziju u povodu proslave 140. obljetnice Hrvatskoga liječničkog zbora predavanja će održati akademkinja a Vida Demarin, akademik Josip Madić i akademik Marko Pećina

Program simpozija
Priopćenje

 

 28.02. VI. Znanstveni skup o temporomandibularnim poremećajima: Suvremene elektrodijagnostičke metode i njihova primjena u osoba s temporomandibularnim poremećajima

U petak 28. veljače od 12 do 15:30 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovu trgu 14, Razred za medicinske znanosti organizira VI. znanstveni skup o temporomandibularnim poremećajima na temu Suvremene elektrodijagnostičke metode i njihova primjena u osoba s temporomandibularnim poremećajima.
Voditelji skupa su prof. dr. sc. Melita Valentić-Peuzović i prof. dr. sc. Vjekoslav Jerolimov.

Program

 Poziv za medije

Priopćenje


28.02. Francuska veleposlanica u Hrvatskoj Michele Boccoz posjetila Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić primio je u petak 28. veljače u posjet francusku veleposlanicu u Hrvatskoj Michele Boccoz.

Priopćenje

 

28.02. Obilježavanje 120. godišnjice smrti FRANJE RAČKOGA

U petak, 28. veljače 2014. u 11 sati u Zavodu za povijesne i društvene znanosti HAZU u Rijeci, Ružićeva 5/I. obilježavanje 120. godišnjice smrti FRANJE RAČKOGA kanonika, prvoga Akademijina predsjednika, istaknutoga znanstvenoga, kulturnoga, političkoga i prosvjetnoga djelatnika.

Kao najava XIII. znanstveno-stručnoga skupa Dani dr. Franje Račkoga, koji će biti posvećen 120. godišnjici smrti velikana govorit će:

 • akademik Petar STRČIĆ, voditelj Zavoda za povijesne i društvene znanosti HAZU u Rijeci s Područnom jedinicom u Puli
 • Stanka LONČARIĆ, predsjednica Udruge dr. Franjo Rački i ravnateljica OŠ Ivanke Trohar Fužine
 • dr. sc. Sanja HOLJEVAC, upraviteljica Zavoda Zavoda za povijesne i društvene znanosti HAZU u Rijeci s Područnom jedinicom u Puli

U programu sudjeluju i učenici Osnovne škole Ivanke Trohar Fužine.


27.02. Predstavljanje knjige Sandre Križić Roban HRVATSKO SLIKARSTVO OD 1945. DO DANAS

U četvrtak, 27. veljače u 18 sati u Gliptoteci Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Medvedgradska 2, održat će se promocija  knjige Sandre Križić Roban Hrvatsko slikarstvo od 1945. do danas. Uz autoricu, na promociji će govoriti i akademik Tonko Maroević, dr. sc. Ješa Denegri, dr. sc. Leonida Kovač, dr. sc. Blaženka Perica te urednica knjige dr. sc. Nives Tomašević. Nakon promocije s glazbenim programom nastupit će Filip Pavić Quartet.

 

 27.02. Okrugli stol: Informacijska i komunikacijska tehnologija u industrijskom razvoju

U četvrtak 27. veljače 2014. godine od 14 do 16 sati u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Zrinskom trgu 11 u organizaciji Znanstvenog vijeća za tehnološki razvoj održat će se okrugli stol pod nazivom "Informacijska i komunikacijska tehnologija u industrijskom razvoju". Skup će otvoriti predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić. Uvodničari okruglog stola su članovi suradnici HAZU prof. dr. sc. Ignac Lovrek i prof. dr. sc. Tomislav Filetin, a moderator okruglog stola je redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Leo Budin.

Poziv

Obavijest uz poziv na okrugli stol

 

25.02. Godišnja skuptina Hrvatskog prirodoslovnog društva

U utorak 25. veljače u 18 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije
znanosti i umjetnosti na Strossmayerovu trgu 14 održava se 95. Godišnja
skupština Hrvatskog prirodoslovnog društva. Uvodno predavanje pod naslovom "Zvijezde kristalnog neba" održat će dr. sc. Ognjen Milat.

Dnevni red

Sažetak uvodnog predavanja

 

24.02. Okrugli stol: CJELOVIT SUSTAV GOSPODARENJA OTPADOM

U ponedjeljak, 24. veljače 2014. u 11 sati u velikoj sjedničkoj dvorani palače Hrvatske akademije, Zrinski trg 11, Zagreb, okrugli stol: CJELOVIT SUSTAV GOSPODARENJA OTPADOM u organizaciji Znanstvenog vijeća za zaštitu prirode. Skup će otvoriti predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić, a na skupu će govoriti akademik Franjo Tomić te ministar  zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović, dipl. oec. Nakon uvodnih riječi Renato Šarc, dipl. ing. održat će predavanje pod naslovom: Cjelovit sustav gospodarenja otpadom – iz prakse odlaganja prema praksi gospodarenja sirovinom i energijom.

 

Poziv

CV predavača: Renato Šarc, B. Sc., dipl. ing.

Poziv za medije

Priopćenje

 

 

24.02. Akademik Ivan Gušić sudjelovao na svečanosti otvorenja izložbe o Milutinu Milankoviću

Tajnik Razreda za prirodne znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Ivan Gušić sudjelovao je u ponedjeljak 24. veljače na svečanosti otvorenja izložbe o Milutinu Milankoviću (1879. – 1958.), Akademijinom dopisnom članu i jednom od najznačajnijih znanstvenika rođenih u Hrvatskoj koja je otvorena u zgradi Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

Priopćenje

 

20. - 21.02. Dani Vjekoslava Babukića

Zavod za znanstveni i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Požegi, Gradska knjižnica i čitaonica, Gimnazija i Glazbena škola u Požegi organiziraju niz manifestacija povodom Dana Vjekoslava Babukića.
 
20.02. Predstavljanje knjige prof. Borivoja Popovčaka VILIM SVEČNJAK – DONACIJE GRADU ZAGREBU
U četvrtak 20. veljače u 18 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovu trgu 14, održat će se predstavljanje knjige Vilim Svečnjak – Donacije gradu Zagrebu autora  prof. Borivoja Popovčaka.
Na predstavljanju će uvodno govoriti akademik Zvonko Kusić, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, a knjigu će predstaviti recenzenti akademik Tonko Maroević i prof. dr. sc. Zvonko Maković, član suradnik HAZU  kao i sam autor prof. Borivoj Popovčak, upravitelj Strossmayerove galerije starih majstora.

 

18.02. DIJALOG O MALNUTRICIJI – stručni skup o kliničkoj prehrani

U utorak 18. veljače od 17 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovu trgu 14, održava se stručni skup o kliničkoj prehrani na kojem će uvodno govoriti predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić, a skupu će nazočiti i glavni tajnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Pavao Rudan. Prvu od četiri planirane edukacije organizira i vodi prof. dr. sc. Željko Krznarić, dr. med., predsjednik Hrvatskoga društva za kliničku prehranu Hrvatskog liječničkog zbora.

 Poziv za medije

 

18. 02. Otvorenje izložbe: Bijenale kazališnih plakata 2011.-2013.

U utorak 18. veljače 2014. godine u 12 sati u palači Narodnog doma, Opatička 18, u organizaciji Zavoda za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe HAZU/ Odsjeka za povijest hrvatskog kazališta i Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu održat će se otvorenje izložbe Hrvatskog narodnog kazališta u Varažinu "Bijenale kazališnih plakata 2011.- 2013." Na otvorenju izložbe će govoriti dr. sc. Branko Hećimović i autor izložbe Marijan Varjačić.

 

18.02. Predavanje - mr. sc. Oliver Curić: Spajanja i stjecanja na naftnom tržištu

Znanstveno vijeće za naftu i plin Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Sekcija za preradu nafte organiziraju u utorak 18. veljače 2014. godine u 11 sati u maloj dvorani palače HAZU predavanje mr. sc. Olivera Curića pod nazivom "Spajanja i stjecanja na naftnom tržištu".

Poziv za medije

 

13.02. Predstavljanje knjige akademika Bože Udovičića: TEŠKO DO USPONA

U četvrtak 13. veljače u 18 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovu trgu 14 održava se predstavljanje knjige akademika Bože Udovičića TEŠKO DO USPONA

Na predstavljanju će uvodno govoriti akademik Zvonko Kusić, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, a knjigu će predstaviti urednik Marijan Kalea, dipl. ing., recenzent prof. dr. sc. Slavko Kulić i autor akademik Božo Udovičić.

Poziv

Za medije

 

13.02. Polaganje vijenca na grob Franje Račkog povodom 120. godišnjice smrti

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić položio je u četvrtak 13. veljače vijenac na grob prvog predsjednika Akademije Franje Račkog u arkadama na Mirogoju povodom 120. godišnjice njegove smrti. U izaslanstvu su bili i potpredsjednik Akademije akademik Jakša Barbić i glavni tajnik akademik Pavao Rudan.

Priopćenje

 

 

 

08.02. - Skulptura A.G. Matoš akademika Ivana Kožarića postavlja se u Parizu

Skulptura akademika Ivana Kožarića A.G. Matoš postavlja se u subotu, 8. veljače 2014. u 11 sati u Parizu (četvrt Issy les Moulineaux). Spomenik će otkriti ministrica kulture RH prof. dr. Andrea Zlatar Violić i izaslanik gradonačelnika gospodin Andre Santini.
Inicijativu postave spomenika je pokrenuo predsjednik AMCA-e arh. Damir Perinić, a realizirana je suradnjom Ministarstva kulture RH, MVEP RH, Gliptoteke HAZU i Francuskog instituta.
Skulptura se postavlja kao spomen na boravak i stvaralaštvo A.G.Matoša u Parizu od 1899. do 1904. godine.

Antun Gustav Matoš Ivana Kožarića na Strossmayerovom šetalištu u Zagrebu

Pozivnica


06.02. Predavanje akademika Vladimira Paara: KRUPNI FIZIKALNI PROBLEMI KLIMATSKIH MODELA

U četvrtak 06. veljače 2014. godine u 18 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovom trgu 14 održat će se predavanje akademika Vladimira Paara pod naslovom "Krupni fizikalni problemi klimatskih modela". Uvodnu riječ uputit će predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić.

Poziv

 

06.02. Predavanje dr. sc. Dubravke Jurlina Alibegović:  Koje su mogućnosti, a koja ograničenja za daljnju decentralizaciju u Hrvatskoj?
U četvrtak, 06. veljače 2014. s početkom u 18.00 sati u Velikoj vijećnici Grada Križevaca, Ivana Zakmardija Dijankovečkoga 12, Zavod za znanstvenoistraživački i umjetnički rad Koprivničko-križevačke županije, Križevci organizira predavanje: Koje su mogućnosti, a koja ograničenja za daljnju decentralizaciju u Hrvatskoj? koje će održati dr. sc. Dubravka Jurlina Alibegović
Predavanje će pozdravnim govorom otvoriti: akademik Franjo Tomić i Branko Hrg, gradonačelnik Grada Križevaca.

 

 


novelirano: 29. listopada 2014.
urednica: Duška Torbica

tekst postavljali i: Ninja Ivanuš i Marijan Lipovac
slike postavljale: D. Torbica i Ninja Ivanuš